Porto

portoZin in een vakantie naar Porto of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be

Porto, de tweede grootste stad in Portugal is net zo robuust en bedwelmend als de versterkte wijn die er wordt gemaakt. De drank wordt in de stad Porto al 300 jaar gerijpt en gebotteld. Daarom ook zijn de historische portokelders in ‘Vila Nova de Gaia’ aan de zuidelijke bank van de rivier Douro een bekende toeristische bestemming.

Natuurlijk valt er in Porto veel meer te beleven dan het nuttigen van porto, maar net zoals een vlek van het drankje haast onmogelijk te verwijderen is uit je favoriete witte t-shirt, heeft porto een onuitwisbare stempel op de stad gedrukt, die door Unesco in 1996 tot werelderfgoed werd uitgeroepen. In het hart van Porto is er de historische buurt Ribeira. De hoge middeleeuwse herenhuizen klauteren hier van de steile noordelijke oever van de Douro naar het grote bisschoppelijk paleis en de imposante 12de eeuwse Kathedraal van Porto. Het is gemakkelijk om je te verliezen in de smalle, kronkelende steegjes van deze sfeervolle buurt. Als je dit doet, vergeet dan niet dat Porto’s rijke architectuur van middeleeuwse huurkazernes, barokke kerken, ijzeren bruggen en art-nouveau winkels bewijs leveren van de rijkdom die de stad vergaarde dankzij de centrale rol in de handel van porto.

Hoewel een groot deel van Ribeira voortdurend onderhevig is aan verbouwingen, vormt de weg langs de rivier, ‘Cais da Ribeira’, met een parade van kleurrijke herenhuizen, middeleeuwse bogen en een allegaartje van restaurants en café’s, één van de meest fotogenieke troeven van Porto. Het is ook de plek bij uitstek om te nippen aan een glaasje porto.

Aan de kade liggen verschillende grote, oude, houten boten aangemeerd. Deze ‘Barco Rabelo’, platte bodems met rechthoekige zeilen, werden voor het eerst gebruikt in 1792 om porto naar de stad te brengen vanuit de Douro-vallei. Nu dienen ze vooral als ferry voor toeristen die aan de andere kant van de rivier een bezoek willen brengen aan de wijnkelders.

Een andere manier om de rivier over te steken is via de ‘Ponte Luís’. Deze indrukwekkende ijzeren brug werd ingehuldigd in 1886 en was toen de langste boogbrug ter wereld. Het wegverkeer gebruikt nu enkel de laagste verdieping. De hoogste verdieping wordt in beslag genomen door de elektrische treinen van de nieuwe metro van Porto en door een strook voor voetgangers. Wellicht zal je bij het zien van deze brug een déjà-vu-gevoel krijgen. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien deze brug werd ontworpen door Téophile Seyrig, een leerling van Gustave Eiffel!

Porto-wijn is alomtegenwoordig in Porto, zelfs in het kleine maar levendige homomilieu. Start de nacht in het gemengde ‘Café Lusitano’ in de trendy buurt van Clérigo’s en bestel er de caipirinha van de drank: witte porto met ijs, tonic en muntblaadjes: lekker en verfrissend. Door het interieur van kandelaars, houten wanden, fluwelen stoelen en een marmeren bar hangt er een 1900-sfeer in ‘Café Lusitano’… doorbroken door een meute van 21ste eeuwse studenten, hippe jonge lokale bewoners en knappe homo’s die dit café bevolken.

Is het een mooie zomeravond? Ga dan piepen in de bars in de nabije ‘Rua da Galeria de Paris’. Deze zijn beslist een bezoekje waard. De smalle straat, die werd gebouwd in 1903, zou een kopie worden van een chique Parijse gaanderij maar kreeg nooit een glazen dak. De gebeeldhouwde art-nouveau gebouwen werden aan hun lot overgelaten toen deze buurt uit de mode raakte maar werden recent ingenomen door bars, restaurants en speciaalzaken en zijn nu terug een hit. Een aanrader is ‘Galeria de Paris’. Het interieur van deze voormalige textielwinkel werd bewaard en vormt nu de achtergrond van een verbazingwekkende antieke verzameling bestaande uit antieke radio’s en modelbootjes waar je kan genieten van een drankje en/of democratisch geprijsde Portugese hapjes. Vaak wordt er live piano gespeeld of toont een lokale DJ er zijn/haar kunsten. Kom je er om middernacht, wees dan voorbereid op het gevoel van ‘opeengestapeld als sardientjes’!

Het echte holebi-leven in Porto start in het weekend pas na 01.00u. Een holebi-scène is hier trouwens een relatief nieuw fenomeen. Hoewel in Porto in 2001 een heuse mars door holebi’s werd georganiseerd, bleef het wachten tot in 2006 voor een echte feestelijke gaypride. Maar vergis je niet, homo’s en lesbiennes in Porto weten wat feesten is! Het kleine ‘Boys’R’Us’ is de bekendste homobar van Porto waar de sfeer altijd uitgelaten is. Een beetje verder vind je ‘Pride’ en een wat jonger en meer alternatief publiek en een dj met een voorkeur voor jaren ’80-klassiekers, Portugese popnummers en hedendaagse hits. Beide bars zijn af en toe het toneel van dragshows en ook lesbiennes komen hier graag. Is het 04.00u (en ben je nog bij bewustzijn), dan kan je verhuizen naar ‘Zoom’. Dit voormalige pakhuis is op vandaag dé homoplek in Porto, met gespierde jongens, enorme discoballen en knallende housemuziek.

Niet enkel in bars zoals ‘Cafe Lusitano’ en ‘Galeria de Paris’ vind je nog interieurs met reflecties uit 1900. In de Clérigo-buurt bevindt zich immers één van de mooiste boekhandels ter wereld. Met een neo-gotische gevel en een interieur dat sinds 1906 niet meer werd veranderd is ‘Livraria Lello’ ontegensprekelijk een magische plek. Dit prestigieus huis lijkt zo uit een Harry Potter-film te komen: een centrale trap die naar alle hoeken krult, boeken die worden bewaard achter glas, bronzen beelden van beroemde Portugese figuren… Je treft er ook moeilijk te vinden vertalingen aan van Portugese klassiekers en een enorme selectie aan boeken over porto-wijn. Achteraan is er zelfs een gezellig café waar je kan bekomen met een koffie of een glaasje porto!

Wil je nog meer de geur opsnuiven van vervlogen tijden? ‘A Vida Portuegesa’ hekelt de globalisering en verkoopt enkel Portugese producten van de jaren stilletjes, die – hoewel ze op vandaag nog steeds worden gemaakt – hebben verzaakt aan de nood om mee te gaan met de tijd. Deze winkel is gevestigd in een voormalig pakhuis van cosmetica uit de late 19de eeuw en is een vaste waarde voor liefhebbers van huishoudspullen uit Porto.

Mooi uitgestald in hun originele verpakkingen vind je hier o.a. handgemaakte Claus Porto zeeptabletten (Oprah, een grote fan, laat ze naar haar thuis opsturen), handgebonden Emilío Braga-schriften, keramiek van Bordallo Pinheiro, enz. Je kan er ook olijfolie kopen, chocolade, plaids, speelgoed, aluminium kookmateriaal en juwelen, alles gemaakt in Portugal.

De buurt van ‘A Vida Portugeasa’ is genaamd naar de weelderige barokke Clérigos Kerk, waarvan de klokkentoren, de Torre dos Clérigos, het hoogste gebouw was in Portugal toen deze werd voltooid in 1763. Vandaag is de toren een populaire toeristische attractie; je kan er de steile trap oplopen om te genieten van het uitzicht aan de top.

Ondanks de enorme historische erfenis, is Porto niet blijven steken in het verleden. Toen de stad tot Europese Culturele hoofdstad van 2001 werd verkozen, kreeg de Nederlandse architect Rem Koolhaas de opdracht om een concertgebouw te ontwerpen en het resultaat werd de ‘Casa da Música’: een gebouw dat nog het meest gelijkt op een grote meteoriet die uit de lucht kwam gevallen. Het auditorium met 1.300 zitjes is enig in de wereld omdat dit het enige concertgebouw is met twee muren die volledig uit glas zijn opgetrokken. Meestal staat er hier wel iets op het programma dat ook in de smaak valt bij holebi’s, zoals een vertoning van “The Wizard of Oz” ondersteund door een live orkest, of een concert van Antony and The Johnsons. Je kan ook een gidsbeurt boeken waardoor je een kijkje kan nemen in de VIP-ruimte op de zesde verdieping. Zeer intrigerend!

Liefhebbers van hedendaagse architectuur kunnen in Porto ook op zoek 3naar gebouwen ontworpen door de lokale architect Álvaro Siza. Voorbeelden van zijn werk in Porto zijn o.a. het ‘Faculdade de Arquitectura’-complex bij de universiteit van Porto en het serene, witte ‘Museu Serralves’. Een favoriet is de ‘Casa de Chá Boa Nova’. Dit dramatische restaurant/tea-room werd gebouwd in 1963 en ligt op 20 minuutjes rijden van Porto en is een echte aanrader!

Wil je chique gaan eten, dan moet je beslist naar de ‘O Comercial’. Gesitueerd in het ‘Palácio da Bols’, het grote neo-klassieke beursgebouw van Porto, zorgt dit restaurant voor een hedendaagse sfeer in een historische omgeving. Het is een echt privilege om dit indrukwekkende gebouw ‘s avonds te mogen betreden en eens je aan je tafeltje zit kan je o.a. genieten van ribbetjes gestoofd in Douro-wijn met selder en broodpudding met garnalen. Vertrek er zeker niet zonder te proeven van de beste warme chocoladetaart ter wereld!

Natuurlijk kan je Porto niet bezoeken zonder te nippen aan een glaasje port! De porto’s worden eigenlijk niet in Porto gemaakt: de druiven worden geoogst en versterkt in de wijngaarden van de Douro-vallei en dan stroomafwaarts gestuurd om te rijpen. Vele kelders dateren uit de jaren 1700 en 1800 en zijn fascinerende plekken om te bezoeken.

Er zijn heel veel kelders om uit te kiezen en één van de beste is beslist ‘Casa Ramos Pinto’, gesticht door Adriano Ramos Pinto in 1880. Hij was een jonge kunstenaar en hij gaf andere bekende kunstenaars en ontwerpers, zoals René Vincent, Leonetto Cappiello en Leopoldo Metlicoitz, de opdracht om advertentieposters te ontwerpen die de porto van Ramus Pinto promootten als een goddelijke nectar. In één voorbeeld probeert de slang om Eva te verleiden met een glaasje Ramos Pinto-porto, in een ander gebruikt een grinnikende Cupido een glas porto om een koppeltje te doen kussen. Het mag duidelijk zijn dat Adriano Ramos Pinto een genie was op het gebied van marketing en dat hij begreep dat verwijzingen naar seks zijn porto deden verkopen. Zijn bedrijf werd daarom een internationaal succes, veroverde de Braziliaanse markt en verkocht porto in gans Zuid-Amerika. Reproducties van die oude promotieposters zijn nog steeds ontzettend populair.

Vandaag is Ramos Pinto in handen van de Franse Roederer-groep, producent van de luxechampagne Cristal. Sinds 2002 zijn de wijnkelders open voor het publiek. Je krijgt er een gidsbeurt met uitleg over het produceren van porto en aan het einde van de wandeling word je beloond met een portoproeverij en kan je terecht in de shop om iets te kopen. Je kan er porto kopen van je geboortejaar (hoe ouder je bent, hoe duurder de porto). Ramos Pinto is ook bijzonder omdat je er naast de kelders ook de historische kantoorgebouwen kunt bezoeken. Sinds 1930 werden ze niet meer gewijzigd en ze vormen nu een unieke en fascinerend tijdscapsule.

Kortom, Porto is een stad met ontelbare troeven voor holebi’s die houden van geschiedenis en modernisme, én van porto natuurlijk!

Zin in een vakantie naar Porto of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 29 oktober 2011 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.