Helsinki

helsinkiZin in een vakantie naar Helsinki of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be.

Mooi en stijlvol, netjes en compact, vriendelijk en bescheiden… Helsinki belichaamt eigenlijk het toppunt van het Fin-zijn. Niet helemaal Scandinavisch en zeker niet Russisch; Finland (voor de lokale bewoners: Suomi) is een uniek noordelijk wonder dat eeuwenlang werd beïnvloed door aangrenzende beschavingen, maar wel een eigen cultuur, sfeer en taal bleef behouden. Het hippe Helsinki, de grootste stad van Finland, is de tweede meest noordelijke hoofdstad (na Reykjavik) van de wereld en thuishaven voor een tiende van alle Finnen, ong. 500.000 mensen.

Homo’s die verzot zijn op design weten dat Helsinki al jarenlang een broeinest is van architectuur en interieur, dankzij het unieke Finse talent om smaak te combineren met eenvoud. Denk hierbij maar aan de ontwerpen van Alvar Aalto, Iittala en Marimekko. Finland stond ook lang in de hitlijsten van filmfans, dankzij excentrieke regisseurs zoals de gebroeders Kaurismäki. Recent is ook de eigenzinnige muziek van Helsinki doorgebroken, met de elektronische muziek van Pepe Deluxe, de transbeats van Darude en de heavy metal van HIM en… Lordi!

Op weergebied kunnen we kort zijn: je reist niet naar Helsinki om er te genieten van het klimaat maar wel om je er te vergapen aan de fantastische cultuur. De winterdagen zijn er pijnlijk kort, waarbij de zon slechts zes uurtjes schijnt. Combineer dit met kou en sneeuw en je begrijpt meteen waarom inwoners van Helsinki hun toevlucht zoeken in sauna’s (en alcohol). Goed nieuws is dan weer dat tijdens de Finse zomer de zon bijna niet verdwijnt!

Het homomilieu van Helsinki is levendig en divers, maar het is belangrijk dat je weet dat de wereld van de beroemdste zoon van Finland, Tom of Finland, een sprookjeswereld is. Holebiseksualiteit wordt over het algemeen goed aanvaard in Finland. Meer nog, de president van Finland, Tarja Halonen, was ooit de voorzitster van SETA, de holebi-rechtengroep van Finland.

Zin in een vakantie naar Helsinki of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.