Bangkok

vakantie-bangkokZin in een vakantie naar Bangkok of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be

Bangkok is één van de meest wereldlijke steden in Azië en is waarschijnlijk ook de meest progressieve stad wat betreft holebi-themas. In de Westerse wereld staat deze stad ook bekend als één grote rosse buurt en de hoofdstad van Thailand wordt ook wel eens de “hoofdstad van geslachtsveranderingen” genoemd, daar er heel wat goede chirurgen opereren aan goedkope prijzen.

De naam Bangkok betekent “de plaats van olijfpruimen” en refereert naar de eerste nederzetting van de stad, die werd gesticht in 1782 door Rama I, de eerste leider van de Chakri dynastie. Bewoners noemen hun stad “Krung Thep” (de stad van de engelen). Thailand werd een constitutioneel koninkrijk in 1932 en de troon wordt op vandaag bezet door de geliefde Rama IX, die koning is sinds 1946.

Holebi Bangkok

Hoewel er geruchten circuleren over de seksuele geaardheid van koning Rama VI (1910-1925) is er weinig geweten over het leven van andersgeaarden in Bangkok voor het midden van de twintigste eeuw. Onderwerp van discussie blijft het gebruik van de westerse termen zoals “homo”, “lesbisch” en “transseksueel” in de Thaise context. Zijn deze identiteiten inheems in de Thaise cultuur, of zijn het importproducten die samen met andere Westerse invloeden het land binnenkwamen tijdens de jaren 1960 en 1970?

Deze semantische en culturele verschillen terzijde, is Bangkok -dankzij de toegevende Boeddhistische houding, corrupte ambtenaren en ongeremd kapitalisme- het hart van “homoseksueel” Azië geworden. Bangkok heeft meer dan zeven miljoen inwoners en ontzettend veel hotels, appartementen, gasthuizen, bars, disco’s, restaurants, sauna’s, massagesalons en escortdiensten voor homo’s. Commerciële plaatsen, met dan vooral de bloeiende homobarscène, zijn te vinden in de wijken Patpong, Suriwon en Silom en langs de Sukhumvit Road.

In Bangkok vind je ook lesbo-vriendelijke restaurants en clubs. Daar er geen commerciële lesbo-barscène is, ontmoeten lokale lesbiennes elkaar meestal in informele kleine vriendengroepjes. In 1986 werd “Ajaree” opgericht, de enige lesbische vereniging. Ajaree publiceert een nieuwsbrief, organiseert ontmoetingen en speciale evenementen en is actief in de politiek.

Gay nightlife in Bangkok

Bangkok is ook bekend omwille van de cabarets met artiesten die zich kleden in het andere geslacht of transgenders (bekend als “kathoey” of “sao braphet song”). Deze cabarets hebben een enorme aantrekkingskracht op de toeristen.

Bangkok vandaag

Recent hebben leden van de homo-, lesbo- en transgender gemeenschap in Bangkok samengewerkt om meer aandacht te krijgen van het algemene publiek. Sinds 1999 heeft Bangkok een jaarlijkse holebi-festival, waar tienduizenden mensen naartoe komen. Daarnaast is er ook elk jaar een gaypride en een holebi-filmfestival.

Dankzij de toenemende kracht van de lokale holebi-gemeenschap, werd in 2001 de Bangkok Pride Coalitie opgericht. Deze partij bestaat uit individuelen en holebi-organisaties en lokale commerciële zaken. Door holebi-evenementen te organiseren en te promoten, hoopt deze groep een positief beeld van holebi’s te brengen en om geld in te zamelen om de noden in de gemeenschap op te lossen.

Zin in een vakantie naar Bangkok of een andere bestemming? Surf snel naar www.gaytravel.be

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 mei 2012 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.