De wereld in ruim 450 foto’s

image-collectionAlexander Graham Bell, een van de oprichters van National Geographic Society, kwam in 1888 met een ambitieuze en toepasselijke doelstelling, namelijk ‘de wereld in al haar verscheidenheid’ te verkennen. Met die doelstelling voor ogen begon de eerste redacteur en president van de National Geographic Society ruim honderd jaar geleden met de aanleg van een fotoarchief. Tegenwoordig is dit archief een ongeëvenaarde en kostbare schatkamer vol met adembenemende afbeeldingen, die een periode beslaan vanaf het eind van de negentiende eeuw tot aan het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw.

Het archief biedt een overzicht van de grensverleggende fotografie wat het kenmerk is geworden van National Geographic en die al vanaf het begin een unieke en universele aantrekkingskracht uitoefent op de lezers. De schitterende foto’s, waarvan velen nog niet eerder werden gepubliceerd, vertegenwoordigen het allerbeste van de ruim elf miljoen afbeeldingen. Ze zijn ingedeeld naar vier thema’s die steeds weer terugkeren in onze publicaties: ‘Verkenning’, ‘Natuur’, ‘Mensen en Cultuur’ en ‘Wetenschap en Klimaatverandering’.

In de inleidende tekst wordt de collectie vanuit verschillende invalshoeken bekeken, historisch, artistiek, technisch en journalistiek. De uitgebreide appendix vertelt het verhaal achter de foto en laat u kennismaken met de fotografen en hun visie. Dit boek biedt een kleurrijk overzicht van de talloze wonderen van onze wereld, maar ook een beknopte, visuele geschiedenis van de fotografie, van de allereerste, logge camera’s tot de allernieuwste digitale toestellen.

Je ziet negentiende-eeuwse foto’s van Franse bergbeklimmers in de duizelingwekkende hoogten van de Alpen, en een blanke jager in Zanzibar die trots poseert op een stapel olifantentanden. De ontdekkingsreiziger Hiram Bingham te midden van de mysterieuze ruines van Macchu Picchu in 1913 en haarscherpe close-ups van insecten, ruim een eeuw geleden vastgelegd op de gevoelige plaat. We ontmoeten nomadenstammen in de zandduinen van de Sahara in 1900 en een groep Chinese monniken in felroze habijt in 2001.

En dat zijn nog maar een paar van de ruim 450 foto’s, die elk een essentieel onderdeel zijn van een fascinerend en prachtig mozaïek.

Image Collection
Uitgeverij National Geographic, €39,95, ISBN 978-946044008-3

Deze uitgave wordt in België verdeeld door Agora Uitgeverscentrum, Aalst/Erembodegemm en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 27 oktober 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.