Wereld Aids Dag: “taboe moet doorbroken worden”

wereld-aids-dag-hiv-lintjeVandaag, op 1 december, staat de wereld stil bij de slachtoffers van hiv en aids. In België werden in 2009 maar liefst 1.135 nieuwe besmettingen geregistreerd. 31,8 procent daarvan gebeurde waarschijnlijk via homoseksueel contact. Het aantal vastgestelde infecties bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) stijgt jaar na jaar. Volgens holebi-organisatie çavaria is de situatie dramatisch en moeten niet alleen de overheid maar ook homo’s hiv als een absolute prioriteit beschouwen.

Naar aanleiding van Wereld Aids Dag 2010 vandaag vraagt çavaria aan het beleid meer middelen voor gerichte preventiecampagnes naar MSM en voor onderzoek. Çavaria vraagt ook een doortastender, gecoördineerd aidsbeleid.

Daarnaast is er binnen de holebigemeenschap dringend nood aan een ommekeer. Hiv is taboe binnen de gemeenschap. Ook al is 1 op 20 Vlaamse homomannen hiv-positief, toch denken homo’s doorgaans dat ze niemand met hiv kennen.

Mieke Stessens van çavaria : “Aan het begin van de aids-crisis waren homo’s meer open over hun serostatus. Omdat hiv-positieve mensen snel ziek werden, was dit ook niet te verbergen. Vandaag de dag zijn homo’s heel gesloten over dit thema. Ze kunnen hun seropositiviteit verborgen houden en dat doen ze dan ook. Dat is begrijpelijk, maar problematisch, want de onbespreekbaarheid van hiv leidt tot onzichtbaarheid. Zo lijkt het alsof hiv niet relevant is, maar gezien het hoge aantal hiv-positieve homo’s, is hiv eigenlijk voor iedere man die seks heeft met mannen, belangrijk.”

Çavaria wil dat MSM hiv opnieuw prioritair gaan vinden in hun leven. Volgens de holebi- en transkoepel moet het duidelijk zijn dat er opnieuw sprake is van een aids-crisis, alleen in een andere gedaante.

“Mensen sterven nog zelden aan aids, maar hiv is meer dan ooit aanwezig binnen de holebigemeenschap. MSM moeten weten dat ieder seksueel contact een risico inhoudt en ze anderen en zichzelf moeten beschermen. Veilig vrijen en openheid zijn meer dan ooit de boodschap.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 01 december 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.