Wel Jong Niet Hetero zoekt (b)idolen

mika-biseksueelDe Vlaamse holebi jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero doet een oproep naar Vlaamse idolen om zich te outen als biseksueel. De organisatie doet dit naar aanleiding van het interview met Mika dat gisteren verscheen in het Nederlandse homoblad Gay & Night. Daarin gaf Mika voor het eerst duidelijkheid op zijn geaardheid : “Noem mij biseksueel, als je dan toch per se een label nodig hebt om me te omschrijven”.

Wel Jong Niet Hetero is blij met de uitspraak van Mika. Naar aanleiding van de internationale dag van de biseksuelen gisteren, wil de organisatie dat meer bi’s ervoor uitkomen. “Mika is een boegbeeld in vrije genderexpressie. Dat hij nu ook stelt geen punt te maken met welk geslacht hij in de koffers zou duiken, doorbreekt vele taboe’s” stelt Seppe Geerts van WJNH. “Artiesten lanceren biseksualiteit soms als een hype, het lijkt hip en cool. Helaas gaat deze uiting vaak niet verder dan een imago of misschien degelijk eens experimenteren in bed. Maar als een vaststaande ‘way to be’ zelden. Mika kan hier zeker een rolmodel in zijn”.

Onderzoek wijst uit dat biseksuelen het vaak zeer moeilijk hebben, omwille van vooroordelen en onbegrip. “Onze maatschappij is te vaak gericht op duidelijkheid en heteronormativiteit. In dat plaatje past biseksualiteit al helemaal niet”, verduidelijkt Seppe. “Wie jo-jo’t tussen meisjes en jongens weet niet wat hij of zij wil. Wie voor één partner gaat, lijkt plots niet meer biseksueel te zijn. Wie partners combineert, is een bospoeper. Het is daarom belangrijk dat we dit taboe doorbreken. Biseksuelen hebben hun eigen seksualiteitsbeleving en daar is niets mis mee. Integendeel, het maakt deel uit van hun identiteit. Vooroordelen tasten dit aan, het onbegrip weegt op velen van hen zwaar. Het zou fijn zijn mocht de maatschappij daar wat meer begrip voor opbrengen”.

Het zou voor vele bi-jongeren makkelijker zijn mochten ze meer rolmodellen hebben. Op die manier kan de maatschappij alvast wennen aan het idee dat seksuele voorkeuren niet altijd in een duidelijk hokje passen. En, kunnen we er tenminste over gaan praten. Wie wel degelijk bi is, zou ervoor moeten durven uitkomen. Daarom roept Wel Jong Niet Hetero alle betrokken (b)idolen op dit te doen.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 24 september 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

1 reactie to “Wel Jong Niet Hetero zoekt (b)idolen”

 1. timothy adriaens 22 december 2010 at 00:11 Permalink

  dit is al een zeer grote stap in de goeie richting
  dank uuuu mika
  er zouden meer artesten uit de kast moeten komen
  taboe is zo oud
  dit is de 21ste eeuw
  het zou mogen en ook trouwen voor de kerk met iemand van hetzelfde geslacht
  grtz


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.