Was Marilyn Monroe lesbisch?

marilyn-monroeDe legendarische Marilyn Monroe, het ultieme sekssymbool, wordt 50 jaar na haar dood ‘ontmaskerd’ als lesbienne. Haar imago van mannenverslindster was niets meer dan een masker, waarachter een pijnlijk hetero seksleven zonder orgasmes werd omgeruild voor heel wat lesbische avonturen.

Michael Thorton, een man die Marilyn als 15-jarige schooljongen mocht ontmoeten, onderzocht het fascinerende leven van Monroe en stelt vandaag haar geaardheid in vraag.

Hoewel ze drie echtscheidingen op haar naam schreef, bekende deze blonde diva haar lesbische avonturen met actrices Joan Crawford, Barbara Stanwyck, Marlene Dietrich en Elizabeth Taylor. Ook haar acteercoaches Natasha Lytess en Paula Strasberg zouden Marilyn seksueel in hun greep hebben gehouden.

Zoektocht
Regisseur Jean Negulesco die met Monroe samenwerkte voor “Something’s Got To Give” en op het moment van haar dood ook betrokken was bij de film “How To Marry A Millionaire” getuigt: “Je weet toch wat er mis was met haar, niet? Haar bestaan was een helse zoektocht naar identiteit en haar seksuele imago was één grote leugen. Ze vertrouwde me ooit toe dat ze in haar hele leven nog nooit een orgasme met een man had ervaren”.

Traumatische jeugd
Ook de getranscribeerde opnames van Marilyns sessies met haar psychiater Ralph Greenson getuigen van haar pijnlijk seksleven met mannen. Actrice Celeste Holm, die recent overleed, deelde eveneens haar verhaal en stelt dat Monroe’s seksuele problemen geworteld zaten in haar traumatische jeugd.

Zo werd ze in 1923 onrechtmatig geboren onder de naam Norma Jeane Mortenson, uit de schoot van een ongetrouwde moeder die later schizofrenie zou ontwikkelen. Ook haar grootouders en oom zaten in een gekkenhuis met dezelfde diagnose. Geen wonder dus dat Marilyn opgezadeld zat met een diepgewortelde angst voor het hebben en doorgeven van genetische waanzin.

Geen genot
Holm stelt dat hier haar levenslange zwangerschapsfobie uit voortkwam, die samen met de verwoestende aanvallen van endometriose, voor een ongewoon gecompliceerd en pijnlijk seksleven zorgde. “Hierdoor kon Marilyn nooit van seks met mannen genieten. Ze was er bang voor en richtte zich op oudere vrouwen als seksuele rolmodellen, zoals Betty Grable (”Girl With The Million Dollar Legs”) en Judy Garland, die drie keer huwde met een homoseksuele man”, besloot Holm.

In schril contrast hiermee stonden de verklaringen van echtgenoten als Jim Dougherty die verkondigde dat “hij nog nooit een vrouw had ontmoet die zo diepgaand genoot van seks, iets wat vrijen omtoverde tot puur plezier”. Geen wonder dus dat het manverslindende imago van dit sekssymbool in leven werd gehouden.

Achter de schermen
Toch deelde diezelfde Dougherty uit de doeken dat Marilyn zich vroeg in hun huwelijk keer op keer opsloot in de badkamer en handboeken over seks in haar handen gestopt kreeg die absoluut geen beterschap brachten. “Ze was bang, ze vroeg zelfs ooit of het niet mogelijk zou zijn om gewoon nooit te vrijene, klonk het.

Eén van Marilyns acteercoaches, Natasha Lytess, liet een zware stempel achter. eIk zal je kneden tot de geweldige actrice die ik weet dat je kan zijn. Maar om dat te doen moet je jezelf helemaal overgeven aan mij”, aldus Lytess. De dominante intenties waren duidelijk en Marilyn deelde met haar goede vriend Ted Jordan dat ze seks had met Natasha.

“Gigantisch orgasme”
De sessies met psychiater Greenson getuigen ook van een lesbisch avontuur met de biseksuele actrice Joan Crawford. “Oh ja, Crawford. We gingen naar haar slaapkamer en Crawford had een gigantisch orgasme en gilde als een maniak. Alle credits gaan naar Natasha die me veel meer leerde dan alleen acteren. De volgende keer dat ik Joan zag wou ze nog een rondje. Toen ik haar liet staan, werd ze rancuneus”, klinkt het in de tapes. Geen blijvertje zo blijkt, want Marilyn sloeg daarna ook Barbara Stanwych en Marlene Dietrich aan de haak.

Elektrisch
Rivaliserende actrice Elizabeth Taylor, ‘Queen of Hollywood’, bekende ook haar seksueel avontuur met Monroe: “Haar aanrakingen waren elektrisch. Ik wou gewoon eens zien hoe ver de bitch zou gaan. Ze moest wel al het werk doen”.

(bron: ad.nl)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.