Vlaamse homo’s verkiezen stad boven platteland

brusselVlaamse homoseksuelen ontvluchten het platteland en wonen in steden. Volgens een onderzoeker zijn in steden meer faciliteiten aanwezig voor losse seksuele contacten, al spelen stereotypering, identiteitsgevoel en onderdrukking ook een rol.

Vooral de consumptiemarkt gericht op homoseksuelen, is volgens geograaf Bram Van den Broeck belangrijk. Er zijn in Vlaanderen en Brussel 156 faciliteiten die volledig of ten dele gericht zijn op seksuele ontmoetingen en in kleinere steden zijn dat er 64. In steden zijn dus 71 procent van de faciliteiten, waaronder 33 procent van de Vlaamse faciliteiten in Brussel en 28 procent in Antwerpen en slechts 10 procent in Gent, wat evenveel is dan landelijke gebieden.

Brussel telt meer bars, clubs, hotels en B&B’s dan Antwerpen, maar wel minder restaurants, shops en sauna’s. Gent bezit veel minder faciliteiten terwijl de stad wel het grootste cruisingpark (ontmoetingsplek) van België heeft. Het is opvallend onder kleinere steden dat een groot aantal Oostendse bars en clubs specifiek darkrooms ter beschikking stelt. In Brugge zijn verhoudingsgewijs veel hotels voor homo’s.

Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen seksuele markten voor homoseksuele mannen en homoseksuele vrouwen. “Het gebrek aan seksuele markten voor homoseksuele vrouwen is een mede-oorzaak voor de lagere migratie van hen naar steden.”

Volgens de auteur spelen stereotypering, discriminatie, onderdrukking en de aanwezigheid van een identiteitsgevoel ook mee in de plattelandsvlucht. (bronnen: Belga, HLN)

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 27 oktober 2010 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , ,

1 reactie to “Vlaamse homo’s verkiezen stad boven platteland”

 1. Teus Ouwerkerk 2 november 2010 at 00:34 Permalink

  In Nederland (en ik ken de flauwe grappen over Belgen en Nederlanders nu wel, laten we daar eens mee stoppen) is het voor homo’s vaak in de kleine dorpen beter vertoeven, dan in Amsterdam en de andere grote steden. Dit zeg ik uit ervaring. Er is minder geweld jegens homo’s en minder vooroordelen. Steden als Rotterdam en Den Haag zouden daar zeker een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik weet niet hoe dat is in Antwerpen of Gent. Ik hoop dat het daar beter is. Op het platteland is hier vaak veel meer tolerantie. Voel je vrij om te reageren.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.