Rechter: “Baileys drinken? Dan ben je homo!”

baileysEen man uit Kameroen wacht een gevangenisstraf van vijf jaar en een aantal boetes, omdat hij een glas Baileys dronk. Het crème likeurtje zou namelijk een vrouwendrankje zijn. Het als man drinken van de zoete likeur impliceert dat je homo bent, aldus de rechter, en homoseksueel zijn mag volgens Artikel 347 bis van het Wetboek van Strafrecht Kameroen niet.

Michel Togue, de advocaat van de man, vertelt tegen Thinkprogress dat het vaker voorkomt dat stereotypen de aanleiding zijn van het arresteren van Kameroeners. Zo had hij eens drie cliënten die werden opgepakt, omdat agenten beweerden dat zij in een auto zaten die op en neer bewoog. Volgens de mannen was hier echter niets van waar. Zij beweerden dat ze zijn opgepakt omdat ze zich volgens de agenten kleedden als ‘watjes’. Toch werden de mannen veroordeeld tot vijf jaar cel.

In het Wetboek van Strafrecht Kameroen staat dat het hebben van een seksuele relatie met iemand van dezelfde sekse verboden is. Dat betekent dat inwoners van Kameroen alleen kunnen worden opgepakt als zij ‘op heterdaad’ betrapt worden. Togue kaart aan dat in die gevallen de privacy van mensen wordt geschonden, iets dat ook illegaal is in Kameroen.

“Je moet de wet overtreden om mensen, die seks hebben, op heterdaad te betrappen. Hiervoor moet je de privacy van een ander schenden, iets wat ook strafbaar is. Maar de politie in Kameroen richt zich nooit op het schenden van privacy van een ander, maar alleen op het betrappen van twee mensen van hetzelfde geslacht die seks hebben,” aldus de advocaat tegen Thinkprogress.

Togue hoopt dat op een dag de mensen in Kameroen begrijpen dat “een homoseksueel onze vriend, onze broeder, onze zuster en een deel van onze familie is – en geen onbekende”.

(bron: ad.nl)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 19 september 2014 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.