Obama wil Russische holebi-activisten ontmoeten

obamaPresident Barack Obama is van plan een aantal Russische mensenrechten- en holebi-activisten te ontmoeten tijdens de G20-top deze week.

De ontmoeting zal plaatsvinden tijdens de G20-top in Sint-Petersburg, Rusland in het Crowne Plaza Hotel. Bevestigden reeds hun aanwezigheid: de toonaangevende mensenrechtenactivisten Ljoemila Aleksejeva en Lev Ponomarev, voorzitter van Agora (een juridische belangenbehartigingorganisatie) en vertegenwoordigers van Coming Out, een holebi-organisatie in Sint-Petersburg.

Dit zal de eerste keer zijn dat Obama zal praten met holebi-organisaties in Rusland,  dat een storm van controverse meemaakt door de goedkeuring van een anti-homowet; een verbod op zogenaamde homoseksuele propaganda.

Met die wet kunnen zowel buitenlanders en Russische burgers worden gearresteerd voor het verspreiden van informatie over homoseksualiteit. Ook holebiseksuele buitenlanders kunnen het landen worden uitgezet, bijvoorbeeld de atleten van de komende Olympische spelen.

Vorige maand annuleerde Obama een ontmoeting met de Russiche president Vladimir Poetin vanwege de inbreuk van Rusland op de mensenrechten en het verlenen van asiel aan Edward Snowden. Volgens Jay Carney, de perschef van het Witte Huis, werd de ontmoeting geannuleerd wegens een “gebrek aan vooruitgang op gebieden zoals raketverdediging, wapenbeheersing, handel en commerciële betrekkingen, mondiale veiligheidsvraagstukken, en de rechten van de mens en het maatschappelijk middenveld.”

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland liepen nog hoger op door de recente discussie over de internationale reactie op de ontwikkelingen in Syrië, waar burgerslachtoffers vallen en er gewonden vielen door een chemische aanval op 21 augustus.

Eerder verklaarde Obama al dat hij geen geduld heeft met landen die proberen om holebi’s of transgenders te intimideren of schadelijk te behandelen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 september 2013 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.