Nederland werkt aan tolerant schoolklimaat voor holebi’s en transgenders

gay-schoolRuim 250 Nederlandse basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs hebben zich aangemeld voor een proef met voorlichting over seksuele diversiteit. Met het experiment wil het ministerie van Onderwijs een veilig en tolerant schoolklimaat scheppen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) jongeren.

Het aantal scholen dat zich heeft aangemeld is groter dan de 140 beschikbare plaatsen, liet het ministerie zaterdag weten. Komende weken wordt gekeken welke scholen voldoen aan de voorwaarden. Het departement heeft voor de komende 2 jaar een potje van 1,26 miljoen euro beschikbaar.

De geselecteerde scholen gaan aan de slag met een aantal methoden van bijvoorbeeld het COC, de gereformeerde vereniging voor homo’s en lesbiennes Contrario en de GGD om zelf te ondervinden welke aanpak het meest geschikt is. Er kunnen onder meer rollenspellen worden gehouden om daarmee pesten en discriminatie tegen te gaan. Ook kan in vertrouwenspersonen worden voorzien.

Volgens verantwoordelijk minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) verdient iedereen op school een veilige plek. “Een school is een samenleving in het klein en bij uitstek een plek waar jongeren leren respect te hebben voor elkaars verschillen in religie, afkomst en seksuele voorkeur. Het is aan scholen zelf om te kijken welke aanpak het beste past bij hun school en hun leerlingen, zodat straks ook andere scholen daar hun voordeel mee kunnen doen”, aldus de minister.

Een onderzoeksbureau gaat de effecten van de projecten meten.

(bron: ad.nl)

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2012 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

1 reactie to “Nederland werkt aan tolerant schoolklimaat voor holebi’s en transgenders”

 1. Eddy Michiels 8 augustus 2012 at 20:04 Permalink

  Nederland werkt aan meer tolerantie voor de transgenders & holebis in de grensscholen. Hopelijk volgt de Belgische regering dit voorbeeld. Steeds meer gevallen van publieke holebi-aanvallen komen op de voorgrond. Ik ben zelf geen voorstander van geweld doch de tijd is hoogdringend dat alle holebi’s zichzelf degelijk leren wat zelfverdediging is en dat ook aanleren. Als kind outte ik me op mijn 13 jaar in 1970, tot 1976 heb ik veel moeten incasseren gewoon omdat ik homo was. Nadien bij tal van een avondje uit van 1976 en jaren later was er ook behoorlijk wat straat ge- weld. Ik was gewoon mezelf, kwam op voor mezelf en anderen. Laat zien dat holebi’s ook weermacht kunnen uitvoeren. Ben je holebi, verdedig jezelf en de mensen om wie je geeft. Michiels Eddy.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.