Musical over Robert Long dit najaar in première

robert_long.jpgPaul Groot twijfelde geen seconde toen hij het aanbod kreeg om de hoofdrol te spelen in de musical over het leven van Robert Long. Vanaf dit najaar is hij als de zanger in het theater te zien. “Het was voor mij als jonge homo zó belangrijk dat hij liedjes maakte over hoe hij verliefd was op een man.”

Een jaar of zeven zal hij geweest zijn. Met z’n ouders mee op bezoek bij vrienden, waar in de huiskamer een plaat van Robert Long uit de speakers schalde. “Hondsbrutale nummers als Jezus redt of Mien. Ik dacht: oh, zo kan het ook! Wat ik, een paar jaar later, zo mooi aan hem vond is dat Robert zich nooit heeft verontschuldigd voor wie hij was en wat hij zong. Hij stond voor de ultieme vrijheid van de jaren ‘70,” zegt Groot.

Bovendien, hij schopte niet alleen tegen heilige huisjes aan, maar maakte ook mooie, romantische liedjes over hoe hij verliefd was op een man. “Dat was voor mij als jonge homo erg belangrijk,” vertelt de cabaretier/acteur.

Heerlijke rol
Het kostte Albert Verlinde, de nieuwe algemeen directeur van musicalgigant Stage Entertainment, daarom geen enkele moeite om de Koefnoen-acteur te strikken voor de rol van zanger Long. Groot, nu als vervanger van Tony Neef te zien als Wim Sonneveld, is al druk aan het repeteren op de eerste productie die hij volledig zelf draagt. “Het is een heerlijke rol om voor te bereiden. De liedjes zijn zo vol passie en venijn. Eigenlijk is een 2 uur durende voorstelling te kort, zoveel moois ligt er aan werk van Long.”

Robert Long, die onder meer zes Edisons en een Gouden Harp op zijn naam heeft staan, overleed in 2006 op 63-jarige leeftijd aan buikvlieskanker. Albert Verlinde, die eerder al biografische voorstellingen maakte over Edith Piaf, Toon Hermans en Ramses Shaffy, vindt dat Long en zijn oeuvre ook die eer verdienen. “Zijn liedjes zijn soms angstaanjagend actueel,” zei hij gisteren nadat Paul Groot een voorproefje gaf van Die fijne Jordaan, waarin Long een jongen bezingt die zelfmoord pleegt, omdat zijn homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd.

Dit najaar moet de show in première gaan.

(bron: ad.nl)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.