Miljoenen Chinese homo’s gehuwd met vrouwen

chinees-huwelijkEr zijn ongeveer 16 miljoen vrouwen op het Chinese vasteland die getrouwd zijn met homo’s, schat een expert. Professor Zhang Bei-chuan van de Qingdao Universiteit, een autoriteit op vlak van aids en hiv, beweert dat door de sterke traditionele familiewaardes in China, ongeveer 90% van de homo’s trouwen met een vrouw. “Maar hun vrouwen hebben het moeilijk en zij hebben hulp nodig,” zegt hij.

Xiao Yao, een 29-jarige tijdschriftredactrice in Xi’an, in de provincie Shaanxi, scheidde van haar homoseksuele man in 2008. “De meeste vrouwen van homo’s die ik ken, lijden stilletjes in de handen van hun echtgenoten die hen nooit echt kunnen liefhebben of, zoals ik, soms zelfs misbruikt worden door hun mannen omwille van de familiale druk,” zegt ze.

Xiao baat nu een website uit met 1.200 geregistreerde gebruikers, die advies en steun geeft aan vrouwen van homo’s. “De website maakt hen duidelijk dat ze niet alleen zijn en heeft hen de kracht om de juiste keuzes te maken”, zegt ze.

Volgens professor Zhang is het horen van de stemmen van de vrouwen van homo’s een eerste stap naar meer homo-emancipatie. Toch zijn er binnen de Chinese homogemeenschap andere stemmen te horen. Xiao Dong, een 36-jarige homo, hoofd van een organisatie ter preventie van hiv en aids, zegt: “De schatting van professor Zhang is ongefundeerd en nutteloos. Of je nu wel of niet met een vrouw moet trouwen, is een te moeilijke vraag onder de Chinese homobevolking en het is bijna onmogelijk om via formules te berekenen hoeveel Chinese homo’s getrouwd zijn met een vrouw. Door vrouwen van homo’s een stem te geven, zal er nog meer onbegrip en zelfs haat tegenover homo’s ontstaan.”

Toch denkt Meng Li, een openlijke homoseksuele man uit Bejing, dat de schatting van professor Zhang juist is. “Ikzelf was jarenlang getrouwd met een vrouw, maar ik gaf dat op toen ik te horen kreeg dat ik hiv-positief was”, zegt de nu 50-jarige Meng. Hij zegt ook dat hij duidelijk maakte aan zijn vrouw dat hij homo was alvorens ze in het huwelijksbootje stapten. “Homo’s en de vrouwen van homo’s zijn beiden slachtoffers van sociale discriminatie”.

Wang Zi, een 27-jarige homo, zegt dat hij geen heteroseksueel huwelijk wil aangaan, maar dat hij wellicht op een dag ertoe zal worden gedwongen omdat hij zijn ouders niet wil kwetsen. Hij onderstreept dat hij nooit de waarheid aan zijn ouders zal kunnen vertellen. “Ik zal met een lesbienne trouwen en we zullen elk onze levensstijl aanhouden.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 februari 2012 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.