Léonard neemt krasse uitspraken niet terug

monseigneur-leonardAartsbisschop André Joseph Léonard heeft een vijf pagina’s tellende brief geschreven waarin hij meer uitleg geeft over zijn eerdere uitspraken over aids, homo’s en pedofiele priesters. Léonard gelooft dat zijn uitspraken uit hun context werden gehaald of verkeerd werden uitgelegd. “Ik ben jullie over enkele zaken uitleg verschuldigd”, begint hij zijn brief.

Hij stoort zich aan drie misvattingen die er bestaan over zijn uitspraken in verband met aids, homoseksuelen en pedofiele priesters. “Aids zou ik voorstellen als een immanente gerechtigheid, homoseksuelen zou ik abnormaal vinden en ik zou pedofiele priesters in bescherming nemen”, schrijft Léonard.

“Mijn uitspraken over aids gaan terug op een interview uit 2005 waarin ik alleen op de vragen antwoordde”, schrijft Léonard. “Er valt geen enkele recente uitspraak over aids van me terug te vinden. Het gaat ook niet over een officieel standpunt. Ik had gewoon de beleefdheid om een vraag te beantwoorden. De vraag luidde of aids een straf van god is. Maar het gaat niet om een menselijke of goddelijke straf of rechtvaardiging, maar om een rechtstreeks gevolg van de natuur zelf. Het lijkt erop dat de eerste verspreiding van de ziekte er is gekomen door seksueel risicogedrag”, aldus Léonard in de brief die hij vandaag heeft verspreid.

Ook op zijn uitspraken over homoseksualiteit komt de aartsbisschop terug. Volgens Léonard is homoseksualiteit niet “coherent met de objectieve logica van seksualiteit”. “Maar dat wil niet zeggen dat het toegelaten is dat homoseksuelen als abnormaal worden bestempeld”, voegt hij er aan toe.

“Wat de pedofiele priesters betreft, herhaal ik wat ik al sinds 23 april zeg”, schrijft Léonard. “De slachtoffers moeten zich in de eerste plaats tot het gerecht richten. Uit de zaken waarvan ik persoonlijk op de hoogte ben, kan ik alleen maar vaststellen dat de slachtoffers vooral wensen dat de dader de feiten erkent, maar dat hij daarom niet publiekelijk aan de schandpaal moet worden genageld”. (bronnen: Corelio-kranten)

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 03 november 2010 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , ,

1 reactie to “Léonard neemt krasse uitspraken niet terug”

 1. luc lenoor 5 november 2010 at 19:28 Permalink

  als we naar de verschilden boodschap mag horen van aartbisschop léonard
  komt zijn boodschap hart over onz
  maar al léonard eens duidelijk uitleg geeft over zijn boodschap
  dan zal er meschien minder hart over komen bij onz
  zijn belofte die hij zij dat léonard zouden zwijgen over zijn meening
  heeft léonard niet aan zijn beloftig gehouden
  woe wil nog zoals léonard nog eens ontmoeten voor zijn gesprek en zijn uitspraken
  zou hij best niet eens naar de terapeut gaan om te leren goe hij mag uit spreken en leren aan zijn belofte houden
  en ook leer mee te leven met de slachtovers van seksueel misbruik binnen de kerk

  mvg
  luc lenoor
  holebigroep de roze-joker voor mensen met een beperking


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.