Kijktip: Orchids – My Intersex Adventure

phoebe-hart“Orchids – My Intersex Adventure” is een autobiografische documentaire uit 2010 over de strijd die een vrouw voert om haar eigen interseksualiteit te begrijpen terwijl ze andere interseksuelen interviewt. Phoebe Hart maakte gebruik van digitale camera’s en een kleine ploeg mensen terwijl ze doorheen Australië reisde op zoek naar zichzelf. Daarbij filmde ze de verhalen van andere interseksuele personen over hun innerlijke strijd.

Tijdens haar kindertijd werd Hart gezegd dat ze nooit zou menstrueren en dat ze nooit geen kinderen zou krijgen. Echter, over de redenen hiervoor werd nooit gepraat en het was zelfs taboe om erover te praten. Toen Hart 17 was vertelde haar moeder een geheim: Hart had testikels in haar buik. Hart werd onder druk gezet om ze te laten verwijderen (ze waren nooit ingedaald). In deze documentaire vertelt ze over het trauma dat ze overhield aan die operatie.

Hart vertrok op een rondreis door Australië in een poging om de verhalen van andere interseksuelen te horen over hoe zij zichzelf zagen.  De persoonlijke verhalen van anderen maakte Hart sterker en emotioneel meer stabiel maar ze besefte dat ze niet kon ontsnappen aan de impact van haar toestand op al haar relaties. Hart en haar echtgenoot wilden kinderen, maar haar onvruchtbaarheid en de moeilijkheden die komen kijken bij een adoptieprocedure zetten hun huwelijk onder druk. Hart begon toen te begrijpen met welke moeilijkheden haar ouders werden geconfronteerd toen zij beslissingen moesten maken over hun kind.

Met deze ommekeer in haar persoonlijke ontwikkeling kon Hart haar ouders overtuigen om ook voor de camera te getuigen. Op die manier kreeg Hart antwoorden waar ze al lang naar verlangde.

Phoebe Hart leeft nu samen met haar echtgenoot en kat en houdt van tuinieren en Bollywood-dansen. Ze is directeur van Hartflicker, een filmmaatschappij in Australië.

Arte zendt “Orchids – My Intersex Adventure” uit op donderdag 21 maart 2013 om 23u40.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.