Kijktip : Homokoppel wacht al 2 jaar op hun kind

Schermafbeelding 2011-01-26 om 20.00.40In Koppen, vanavond op één, kan je de documentaire zien over een Belgisch homokoppel dat al twee jaar wacht op hun kind.

Het verdriet is enorm bij Peter Meurrens (37) en Laurent Ghilain (27). Het homokoppel heeft een zoontje van twee, Samuel, dat vastzit in een Oekraïens weeshuis. Dat blijft zo tot een Belgische rechter de vaderschapsband eindelijk wil erkennen. Peter: “Adoptie kan in ons land, maar bleek in de praktijk zo moeilijk, dat we voor een draagmoeder kozen uit Oekraïne, waar dat legaal is. Maar niemand had verwacht dat uitgerekend de Belgische autoriteiten zouden tegenwerken.”

Het jongetje is verwekt met het zaad van Laurent bij een Oekraïense draagmoeder, die hem meteen na de geboorte zoals afgesproken afstond. De problemen begonnen toen de Belgische consul in Kiev de pasgeboren baby geen Belgisch paspoort wilde geven. Bart Ouvry van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “De praktijk van draagmoeders is eigenlijk een leemte in de Belgische wet. Daardoor kunnen we de nationaliteit van het kind niet erkennen.”

“Eigenlijk zijn we te eerlijk geweest, we hadden hem beter meteen meegenomen met een toeristenvisum, dan was hij wel illegaal in België maar tenminste bij ons”, vertelt Laurent. “Die meubeltjes staan hier nu twee jaar, de luiertafel zal niet meer nodig zijn en het bedje is intussen te klein.” Peter is vooral bang voor de toekomst: “Een jaar bij een Oekraïense pleegmoeder en een jaar in een koud weeshuis, daar komt een kind niet ongerept uit.”

Koppen wordt vanavond om 20u45 uitgezonden op één.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 27 januari 2011 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

1 reactie to “Kijktip : Homokoppel wacht al 2 jaar op hun kind”

 1. Matthias 29 januari 2011 at 00:57 Permalink

  Hey,

  Ik ben 18 jaar en heb net naar koppen gekeken. Ik moet eerlijk zeggen dat de beelden die ik heb gezien mij erg hebben geraakt … Peter en Laurent zien er mij 2 superlieve mensen uit en zouden echt geweldige papa’s zijn. Ik bewonder hun doorzettingsvermogen enorm ! Het moet emotioneel echt heel moeilijk zijn voor hen, maar ze blijven vechten voor hun kindje. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze erin zullen slagen om hun zoontje in België krijgen en wens hen het allerbeste toe.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.