Israël krijgt homo-monument

roze-driehoek.jpgVolgens de nieuwssite Haaretz krijgt Isräel binnenkort een monument ter ere van alle holebi’s die werden opgepakt door de nazi’s.

Het monument zal nog voor het einde van dit jaar gebouwd worden in het centrale Meir Park in Tel Aviv, dichtbij het hoofdkwartier van het Gay Center. Een roze driehoek – het symbool dat nazi’s gebruikten om homo’s aan te duiden – zal er in beton gegoten worden naast een bankje en er komt een bord met informatie over hoe holebi’s werden vervolgd tijdens de holocaust.

Het monument is het geesteskind van advocaat Eran Lev, die lid is van de  gemeenteraad van Tel Aviv. “Dit zal het eerste en enige monument zijn in Israël om nazi-slachtoffers te herdenken die om een andere reden dan Joods zijn werden vervolgd”, zegt Lev. “Als kosmopolitische stad en internationaal homocentrum, zal Tel Aviv een universele herdenkingsplek hebben. Wat mij betreft, gaat het niet over een monument maar over een plek – een rustige plek waar bezoekers kunnen zitten, nadenken, reflecteren en alleen kunnen zijn.”

” Eén van de eerste beperkingen die de nazi’s oplegden op de Joden, was het verbod om openbare parken te bezoeken. We brengen deze herinnering terug in een openbare ruimte. Het is zeer symbolisch”, zegt hij nog. “We vonden het belangrijk dat het een deel van het park zou worden. Het is dicht bij het Gay Center, maar er niet binnen. Het is een openbaar Israëlisch monument, opgericht door de gemeente, en niet iets dat enkel behoort tot de homo-gemeenschap.”

Lev zegt ook nog dat hij hoopt dat het monument geen doelwit zal worden voor homofoben.

Soortgelijke monumenten bestaan al in Amsterdam, Sydney, San Francisco, Barcelona en Berlijn.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 25 augustus 2013 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.