Homofoto wint World Press Photo 2014

wpf2014Een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint Petersburg is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2014, maakte de jury vandaag bekend in Amsterdam.

De foto toont Jon en Alex, een Russisch koppel, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland.

Het leven voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo. “Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen.”

“Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is”, verklaart jurylid Pamela Chen.

Liefde en haat
Nissen besloot de fotoreportage te maken nadat hij in Rusland zag hoe homo’s het slachtoffer werden van geweld. De winnende foto gaat over ,,liefde en haat”, zegt hij. “Twee mensen hebben elkaar lief, maar sommige anderen staan dat niet toe. Deze liefde gaat zo diep, dat kun je niet wegstoppen, wat voor wetten je ook maakt.” Hij werd toegelaten in de slaapkamer van Jon en Alex om twee uur ’s nachts en verliet de kamer twee uur later.

Fotograaf Mads Nissen werkt voor het Deense dagblad Politiken. In totaal vielen 42 fotografen in de prijzen in acht categorieën. Ze komen uit zeventien landen. In de categorie ‘nieuwsverhalen’ won wel een aangrijpende fotoserie van de ramp met de MH17 in Oekraïne. De Franse fotograaf Jérôme Sessini fotografeerde onder meer een slachtoffer die nog in zijn vliegtuigstoel zit, in het gras.

Voor de 58e editie van de meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5692 professionele fotografen bijna 100.000 foto’s in. De winnende foto’s zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond.

(bron: ad.nl)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 12 februari 2015 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.