Homo krijgt 3 jaar cel voor liefdes-sms

gsmHet Hof van Beroep in Kameroen heeft bevestigd dat een man een gevangenisstraf van drie jaar moet uitzitten nadat hij schuldig werd bevonden aan homoseksuele handelingen. Hij stuurde een sms-bericht met de tekst “Ik ben heel erg verliefd op je” naar een andere man.

Jean-Claude Roger Mbede, 32, zat al anderhalf jaar in de gevangenis voor zijn ‘misdaad’ en zijn enige optie om vrijgesproken te worden is beroep doen op het Hooggerechtshof van Kameroen in de hoofdstad Yaounde (waar homofobe Kameroeners in augustus hun “Gay Hate Day” vierden).

De slechte gezondheid van Mbede en de geweldplegingen op hem in de gevangenis heeft de autoriteiten aangezet om hem eerder dit jaar vrij te laten op borgtocht. Maar nog eens 18 maanden doorbrengen in de gevangenis zou zijn doodvonnis zijn, vertelt hij: “Ik moet terug naar de sombere omstandigheden die me ernstig ziek maakten voordat ik tijdelijk werd vrijgelaten om medische redenen. Ik twijfel of ik de anti-homoaanvallen en de pesterijen door medegevangenen en gevangenismedewerkers nog langer kan verdragen. Het rechtssysteem in dit land is zo oneerlijk.”

In vele Afrikaanse landen bestaan er wetten tegen homoseksualiteit en Kameroen is hiervan het meest waakzaam en gaat vaak over te vervolging. Vorig jaar werden een tiental mensen veroordeeld voor homoseksueel gedrag, vaak op basis van weinig of geen bewijs of gedwongen bekentenissen.

Het strafwetboek van Kameroen voorziet een gevangenisstraf van ten maximum vijf jaar voor homoseksueel gedrag en arrestaties gebeuren vaak alleen op basis van het uiterlijk van een verdachte. In oktober werden in Kameroen twee mannen in de gevangenis gezet omdat ze schijnbaar verwijfd leken en omdat ze Bailey’s dronken.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 18 december 2012 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.