Expo over nieuwe strip Tom Bouden

making_ofNa het tekenen van een fictieve cover van “Piet Pienter en Bert Bibber” begon voor homo-striptekenaar Tom Bouden de bal te rollen voor een volledig album met de bekende striphelden van Pom. Uitzonderlijk kreeg hij van Pom de toestemming om de personages te gebruiken voor welgeteld één hommage-album zonder dat het een volwaardig Piet Pienter en Bert Bibber-album zou zijn. Het moest meer iets worden zoals “Paniek in stripland”, Tom Boudens eerdere strip over de twee reservestriphelden Kroepie en Boelie Boemboem die erg in de smaak viel bij Pom. Het album zat tjokvol gastoptredens van andere stripfiguren.

Daarna toog Tom Bouden aan het werk om een scenario te schrijven. Maar eerst herlas hij de complete reeks Piet Pienter en Bert Bibber met naast hem een notitieboekje waarin hij af en toe enkele typische ‘Pom’-uitdrukkingen schreef zoals “Heilige Bimbam!” Voorts moest er nog een opperschurk ontworpen worden. Dat werd Kranbage, een combinatie van de meest iconische Vlaamse stripslechteriken: KRimson, ANatool, BAlthazar en GErard de Duivel want tegelijk is “Avontuur in de 21ste eeuw” een hommage aan de Vlaamse familiestrip, ook al levert de auteur wel eens commentaar op enkele gehanteerde clichés in (Vlaamse) strips.

Voor zijn tweede album met Boelie en Kroepie Boemboem na “Paniek in stripland” moest Tom Bouden niet zelf alle bekende strippersonages tekenen. Deze keer kreeg hij hulp van dertien tekenaars die hun eigen stripfiguren tekenden. Wim Swerts (Kabouter Plop), Michaël Vincent (Orphanimo!!), Luc Cromheecke (Tom Carbon), Marc Legendre (Biebel), Jean-Pol (Kramikske), Charel Cambré (Jump), Dirk Stallaert (Plankgas en Plastronneke) en Martin Lodewijk (Agent 327) zagen het wel zitten om een oudere versie van hun bekendste personage(s) te tekenen. Marc Verhaegen (Senne & Sanne), Steve Van Bael (Figaro), Willy Linthout (Urbanus), Kim Duchateau (Esther Verkest), Steven Dupré (Sarah & Robin en Wolf) en Hec Leemans (Bakelandt) leverden een ietwat uitgebreidere bijdrage.

Tom tekende eerst een snelle schets van de prenten waarin elk van deze figuren kwamen te staan waarna de tekenaars hun gang konden gaan op ofwel de originele plaat ofwel een scan ervan. Andere bekende stripfiguren tekende Tom dan weer zelf.

Op de expo in De Striep vind je de meeste van al deze gastoptredens en knipoogjes verzameld. De bezoeker krijgt alle aanwijzingen om ze te herkennen. De expo somt de meeste van alle gastoptredens op zodat de bezoekers en de lezers van het album “Avontuur in de 21ste eeuw” de personages makkelijk kunnen herkennen.

De expo die in stripspeciaalzaak De Striep in Brugge te zien is presenteert een kleine making of van het album en somt alle gastoptredens op van bekende stripfiguren, getekend door de scheppers van deze striphelden. Gastoptredens zijn er bijvoorbeeld van Senne en Sanne, getekend door Marc Verhaegen, en Nero, getekend door Tom Bouden zelf. De expo in De Striep toont hoe een pagina uit het stripverhaal tot stand komt: van schets over uitgewerkte poltloodtekening tot geïnkte en afgewerkte pagina.

De expo Making of ‘Avontuur in de 21ste eeuw’  door Tom Bouden loopt van 1 maart tot 30 april 2010 in de Striep, Katelijnestraat 42, 8000 Brugge.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.