Duitsland introduceert derde geslacht op geboortecertificaten

het-derde-geslacht.jpgVanaf november zullen Duitse ouders kunnen kiezen tussen “mannelijk”, “vrouwelijk” of “blanco” voor het geslacht van kun kind.

Duitsland is het eerste land in de Europese Unie dat dit derde geslacht introduceert. De bijhorende wet werd al goedgekeurd in mei. Duitsland volgt hiermee het voorbeeld van Australië. Deze wet geeft ouders de mogelijkheid om de keuze van het geslacht van hun baby, uit te stellen. Kinderen die worden geboren met kenmerken van beide geslachten, kunnen dan later in hun leven kiezen of ze man of vrouw willen worden. Met deze wet kunnen personen er ook voor kiezen om geen geslacht te hebben.

Het blijft nog onduidelijk wat de impact zal zijn van dit derde geslacht op Duitse juridische documenten, zoals op paspoorten waarbij nog altijd moet worden gekozen uit de twee traditionele geslachten.

De Australische wet is van toepassing op alle documenten en biedt “de mogelijkheid om M (man), V (vrouw) of X (Indeterminate/Intersex/Ongedetermineerd) te kiezen” – ongeacht of het individu een operatieve geslachtsverandering of hormoontherapie heeft ondergaan.

Met uitzondering van Finland, waar men al enkele (hoewel niet via juridische weg) pogingen heeft gedaan om een derde geslacht mogelijk te maken, heeft de Europese Unie nog veel werk met dit thema. Dit beweert toch Silvan Agius, politiek directeur bij de Europese tak van het ILGA.

Een verslag uit 2012, waarvan Agius co-auteur is, vond dat discriminatie van trans-en interseksuele mensen nog steeds “hoogtij kende in alle EU-landen.” Agius hoopt dat het voorbeeld Duitsland andere landen zal aanzetten om vooruitgang wat betreft het verbod op discriminatie van trans-en interseks minderheden.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.