“Aids is een vorm van gerechtigheid”

monseigneur-leonard“Aids is een vorm van immanente gerechtigheid”, dat zegt aartsbisschop André-Joseph Léonard in het nieuwe boek “Mgr. Léonard – Gesprekken” dat aan de hand van interviews een portret schetst van de kerkelijke leider.

Het boek bestaat uit een bundeling interviews die journalisten Dominique Minten en Louis Mathoux voerden met de aartsbisschop. Het boek illustreert zijn levensloop en gaat dieper in op alle actuele aspecten die de kerk vandaag beroeren.

In een opmerkelijke passage zegt Léonard dat aids “een vorm van gerechtigheid” is. “Ik zie in deze epidemie geen straf, hoogstens een soort immanente gerechtigheid, een beetje zoals we op het ecologische vlak soms de rekening gepresenteerd krijgen voor wat we het milieu aandoen. Misschien wreekt ook de menselijke liefde zich soms als ze slecht behandeld wordt, zonder dat daarvoor een transcendente bron tussenbeide komt”. Even verder zegt hij nog: “Slecht omgaan met de fysieke natuur brengt haar ertoe ons op onze beurt slecht te behandelen en slecht omgaan met de diepere aard van de menselijke liefde mondt tenslotte uit in de catastrofes op alle niveaus”.

Jürgen Mettepenningen, woordvoerder van Léonard, maakte bij het nalezen van het boek meer dan eens de bedenking : “moet je dat hier nu zo gaan schrijven”. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. Mettepenningen zette naar eigen zeggen enkele gevarendriehoeken bij bepaalde uitspraken. Ook bij de uitspraak over aids en bij bepaalde uitspraken over homoseksualiteit.

“Ik kan niet anders schrijven dan ik denk”, zo sprak aartsbisschop Léonard tijdens de redactie van dit boek. Die woorden geven volgens uitgever Lannoo aan wat de lezer van dit boek mag verwachten: zowel de standpunten van de mens als de mens achter de standpunten.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 14 oktober 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.