Servië

servieHoewel er nu een actieve holebi-beweging bestaat in Servië, hinkt dit land en de hoofdstad ervan, Belgrado, nog steeds achterop wat betreft holebi-rechten. Er is slechts één homocafé in Belgrado. En in 2001 veranderde in Belgrado een optocht voor meer holebi-rechten in een anti-homo-demonstratie.

Voor de late jaren 1980 was er in Servië totaal geen sprake van holebi-rechten tot de bekende schrijver Jovan Cirilov over het onderwerp begon te praten. “Arkadija”, de eerste Servische holebi-vereniging, werd opgericht in 1990, hoewel dat toen eigenlijk verboden was. Hoewel holebiseksuele handelingen tussen volwassenen uit het strafboek werden geschrapt in 1994, werden de inspanningen van de voorvechters ervan overschaduwd door de burgeroorlog, de opkomst van het nationalisme en de economische chaos.

Heel wat van het Servische vredesactivisme gebeurde in de jaren 1990 online. Ook het holebi-activisme was afhankelijk van het internet. Heel wat holebi-rechtengroepen plaatsten hun kennis op het net en creëerden op die manier een virtuele gemeenschap.

In de jaren 1990 verschenen ook holebi-publicaties zoals de nieuwsbrief “Arkadija” en “GAYTO”; een holebi-magazine. Deze publicaties bevatten artikels over wetten, politiek, cultuur, aids en werden verlucht met poëzie en fictie. Andere mijlpalen tijdens de jaren 1990 waren de oprichting van de lesbische vereniging “Labris” een uitgebreide campagne tegen homofobie.

In januari 2000 vond in Novi Sad, de tweede grootste stad van Servië, de eerste holebi-conferentie plaats. Later tijdens de zomer van dat jaar was Belgrado gaststad van het eerste culturele holebi-festival. De sfeer die er heerste van openheid en vrijheid gaf velen hoop op een betere toekomst. Die hoop nam nog toe toen in de hersft van dat jaar het autoritaire regime van Slobodan Milosevic ten val kwam.

Maar de hoop werd de kop ingedrukt op 30 juni 2001 toen de eerste gaypride werd aangevallen door een groep van meer dan 1000 nationalistische misdadigers terwijl de politie toekeek. Milan Duric, de organisator van de pride: “Het werd me duidelijk dat onze viering van trots, liefde, diversiteit en tolerantie veranderde in een manische demonstratie voor fascisten, hooligans, aanhangers van extreme-rechts en nationalisten.” Aan het einde van die dag werden 40 burgers en 8 politie-agenten ernstig gewond. Een dozijn vechtersbazen werd gearresteerd, die bijna onmiddellijk werden vrijgelaten of een licht straf kregen.

Door de grote aandacht die door de media aan dit voorval werd gewijd, moest de Servische politiek reageren. Eerste minister Zoran Djindic (die in maart 2003 werd vermoord door een bende nationalistische criminelen) betuigde zijn steun aan tolerantie maar voegde er aan toe dat hij dacht dat het nog te vroeg was om op zoveel tolerantie te rekenen in een land dat zo lang geïsoleerd was en waar er nog steeds sprake was van een onderdrukkende patriarchale cultuur.

De aanval op de gaypride zorgde voor een achteruitgang bij de Servische holebi-beweging. De plannen voor een gaypride in juli 2004 werden afgevoerd omdat men zich zorgde maakte over de veiligheid.

Het blijft onveilig voor holebi’s in Servië. Hoewel sinds 1994 niemand meer is veroordeeld omwille van zijn of haar holebiseksualiteit, blijft de politie holebi’s lastigvallen en opsluiten om ze dan te slaan en te vernederen. Daarnaast worden holebi’s gediscrimineerd op het werk, bij het vinden van een eigen huis en in het leger.

In Servië zijn er ook wijdverspreide anti-holebi fenomenen zoals homofobische graffiti, posters en holebi’s worden ook vaak in elkaar geslagen door groeperingen van nationalisten. Holebi’s kunnen evenmin op veel steun rekenen van politie en politici. In oktober 2004 riep Amnesty International de Servische overheid op om holebi’s beter te beschermen tegen geweld.

Toch is er hoop dat, dankzij de inzet en het harde werk van activisten, het leven van holebi’s in Belgrado en Servië zal verbeteren. De wens van Servië om aan te sluiten bij de Europese Unie zal hier waarschijnlijk ook toe bijdragen want om lid te worden van de E.U. moet Servië zich houden aan de vooruitstrevende anti-discriminatiewetten van de Unie.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.