Salzburg

salzburgSalzburg wordt bevloeid door de kleine Salzach-rivier, gedomineerd door het oude Kasteel en omringd door – nu ongebruikte – winstgevende zoutmijnen die de stad zijn naam gaven (salz = zout). Hier werd Mozart geboren en hier werd “The Sound of Music” gedraaid, één van de meest succesvolle films aller tijden.

Wandel door de oude stad en ontdek waar Mozart werd geboren in de drukke winkelstraat “Getreidegasse” en waar hij werd gedoopt in de enorme kathedraal of vergaap je aan de kleine viool waarmee hij het volk overdonderde op zijn derde (!). Ben je op zoek naar een paar nieuwe spulletjes, ga dan naar de markt op de “Domplatz” (die er al sinds 1679 wordt gehouden) of ga mee op de “Sound of Music Tour”.

In Salzburg klinkt altijd muziek, zoals in de “Festival Halls”, het “Mozarteum” en in Paleis Mirabel”. Het wereldberoemd Salsburg-festival wordt elk jaar tijdens juli-augustus georganiseerd. Je kunt ook een kijkje nemen in het nieuwe Museum van Moderne Kunst op “Mönchsberg”, er is een berglift die je vanuit het centrum van de stad hier recht naartoe brengt.

Holebiseksualiteit in Salzburg

Sinds 2002 is in Oostenrijk de leeftijd waarop je seks mag hebben 14 jaar, welke geaardheid je ook hebt. De holebi-scène van Salzburg bevindt zich op de oostelijke oever. Maar je start beter in “Hosi” in “Müller Hauptstrasse” op de westelijke oever om je op te warmen aan de unieke gezellige holebi-sfeer in Salzburg. “Hosi” is meestal open tijdens avonden in het weekend.

Historisch gezien had Oostenrijk geen al te goede reputatie wat holebi-rechten betreft, het was zelfs één van de laatste landen die holebiseksualiteit niet meer bestrafte, in 1971. Op vandaag is er nog geen wettelijke herkenning van homoseksuele of lesbische koppels. Net zoals Slovakije probeert Oostenrijk zich te verzetten tegen deze vraag van de Europese landen.

Holebi-bars in Salzburg

Voor meer holebi-plezier ga je naar “Kupferpfandl” in de “Paracelsusstraβe, een bar waar een trouw, en iets ouder publiek komt. Zoek je iets meer jonger, ga dan naar “Daimlers” in “Giselakai” waar je een zicht op de rivier krijgt. Beneden vind je hier een gezellige bistro en boven een trendy lounge. Opgelet, het is hier wel niet goedkoop om iets te drinken! Een paar deuren verder is er “Zwei Stein”, de meest drukke holebi-bar van Salzburg met een gemengd publiek.

Maar het knapste publiek vind je waarschijnlijk in de “Diva” in de “Priesterhaussgasse”. In deze kleine bar vind je geen capsones en er wordt hier enorm veel geflirt met alles en iedereen.

Cruisen in Salzburg

Wie behoefte heeft aan frisse lucht kan terecht in de toiletten onder de brug of in de ondergrondse wc’s bij de universiteitskerk in “Philharmonikergasse”. Is het al laat, ga dan een kijkje nemen op en rond “Rosenhugel”-heuvel, net ten noorden van de “Mirabel”-tuinen, op korte afstand van “Diva”.

Verder kan je ook cruisen in de nabijheid van het station. Er is “SEZ” in de “Elisabethstraβe”, de grootste erotiekwinkel in Salzburg (met een groot gamma aan holebi-artielen) en “Cruisinglin”, een videozaak.

Holebi-logement in Salzburg

Eén van de beste restaurants in Salzburg is ongetwijfeld “Auerhahn” in de “Bahnhofstrasse” op vijf minuutjes wandelen van het station. Hier hangt de sfeer van een traditioneel Oostenrijks huis, compleet met haardvuur en zicht op de tuin.

De “Blaue Gans” in de “Getreidegasse” zit dicht bij de theaters en het geboortehuis van Mozart. Dit gebouw werd in de 14de eeuw gebouw en werd onlangs vernieuwd. Het is nu een kunst-hotel met moderne standbeelden en schilderijen die allemaal te koop zijn. Ella Fitzgerald zong hier nog in de kelderbar. Je kunt hier ook heel lekker eten.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.