Philadelphia

philadelphia“De stad van de broederliefde” werd gesticht in 1681. Het is één van de oudste steden van Amerika is tevens de geboorteplaats en thuisstad van de Amerikaanse Quaker-beweging. Ondanks zijn rijke historie en aanzienlijke grootte, wordt Philadelphia vaak over het hoofd gezien als een centrum van holebi-cultuur, omdat de stad overschaduwd wordt door het nabije New York City en Washington, D.C.

Vroege holebi-cultuur in Philadelphia

Twee figuren die belangrijk waren voor de cultuurhistorie van Philadelphia waren de schilder en fotograaf Thomas Eakins en de dichter Walt Whitman. Thomas Eakins was geboren en opgegroeid in Philadelphia en bij zijn terugkeer uit Europa in 1876, daagde zijn kunst met de verafgoding van het mannelijke lichaam de puriteinse tijdgeest uit. Walt Whitman daagde op een gelijkaardige manier de Amerikaanse preutsheid uit. Na de publicatie van “Leaves of Grass” in 1881 ging hij in Camden, New Jersey wonen. Zijn lichaam ligt begraven op het kerkhof van Harleigh.

In 1893 reisde de Duitse seksuoloog en vroege holebi-activist Magnus Hirshfeld doorheen verschillende Amerikaanse steden, waaronder Philadelphia. Hoewel hij in zijn nota’s een opmerking maakt over geringe aanwezigheid van homoseksueel leven in de stad, vertelt hij later wel over een Turks bad met vooral een homoseksueel cliënteel.

Philadelphia na Wereldoorlog II

In de jaren na Wereldoorlog II kende Philadelphia een grote industriële groei en er was een groot aantal militairen door de aanwezigheid van een zeebasis. Daardoor kwam er ook een toename van het sociale holebi-leven. In de jaren 1950 bezochten holebi’s een aantal koffiehuizen en bars zoals “the Gilded Cage”, “Humoresque”, “the Surf” en “the Westbury”.

Maar deze plaatsen waren ook het onderwerp van agressieve invallen onder politiechef Frank Rizzo, die later burgemeester werd. Ironisch genoeg waren de jaren 1950 de jaren van het debat over het al dan niet noemen van een brug naar Walt Whitman. De supporters steunden de naam “Walt Whitman Bridge” ter nagedachtenis van de nationale dichter die democratische waarden beschreef, tegenstanders associeerden Whitman met decadentie, verwijfdheid en homoseksualiteit. De brug werd toch ingewijd in 1957 met de voorgestelde naam.

In de jaren 1960 was Philadelphia de thuisstad van vertakkingen van de “Mattachine Society” en de “Daughers of Bilitis” en van de nationale homobladen “Drum” en “the Ladder”. De belangrijkste politieke actie voor de Stonewall-rellen was het protest op 4 juli 1965 voor de Independence Hall in Philadelphia. De ordelijke en vredige demonstratie van bijna 50 betogers, georganiseerd door de “East Coast Homophile Organizations”, trok nationaal de aandacht van de media en gaf aandacht aan holebi’s.

Philadelphia na Stonewall

Net zoals in andere steden werden de politieke holebi-groepen in Philadelphia actiever tijdens de jaren 1970. Een plaatselijk Holebi-bevrijdingsfront werd gevormd. De eerste gaypride van Philadelphia werd in 1972 gehouden, een wekelijkse krant “Gay News” werd gepubliceerd vanaf 1976 en “the Pennsylvania Lesbian and Gay Task Force” werd in 1978 opgericht om de burgerrechten van de holebi’s te verbeteren.

Tegen 1980 werd de sodomie-wet van het gemenebest van Pennsylvania ongrondwettelijk verklaard en in 1982 paste Philadelphia zijn mensenrechten aan om ook holebi’s te beschermen.

Schandalen en confrontaties

Gebeurtenissen in 1992 gooiden olie op het vuur van de spanningen tussen de holebi-gemeenschap en de gemeenteraad van Philadelphia. Dat jaar werd gemarkeerd door een politie-inval in een boekhandel voor volwassenen, een politie-inval in het Schuylkill River Park (een cruising-plek die lokaal bekend is als het Judy Garland-park) waar 19 mannen werden opgepakt voor onfatsoenlijk gedrag, de gerechtelijke vervolging van de 83-jarige Eddy Savitz op verdenking van seks met hoerenjongens en een brutaal optreden van de politie toen leden van ACT-UP demonstreerden tegen president George H.W. Bush.

In 1993 kwam de film “Philadelphia” van Jonathan Demme uit. Daarin speelt Tom Hanks een homoseksuele advocaat die aids krijgt en die vecht tegen homofobie. De film zorgde voor meer aandacht voor aids en holebiseksualiteit, ook in Philadelphia zelf. In 1995 vond het eerste holebi-filmfestival van Philadelphia plaats en deze gebeurtenis trekt nog steeds elk jaar meer bezoekers.

Philadelphia vandaag

In de late jaren 1990 zetten de politieke holebi-activisten zich in voor meer partnerrechten voor holebi’s in Philadelphia. En hoewel Philadelphia nu dezelfde voordelen kent voor partners van hetzelfde geslacht als voor hetero-koppels, wordt deze gelijkschakeling nog steeds aangevochten in rechtshoven.

In 1997 werd het William Way Centrum geopend. Bill Way was een stadswerker en holebi-activist die ijverde voor betaalbare woningen. Het centrum doet dienst als ontmoetingsplaats, bibliotheek en archief van de holebi-gemeenschappen van Philadelphia.

De plaats van het holebi-leven in Philadelphia is in grote mate gelijk gebleven zoals in 1950. Het sociale leven is nog altijd geconcentreerd in het centrum van de stad in de buurt van Washington Square West (lokaal gekend als “gay-borhood”).

Recent werd de dienst van toerisme van Philadelphia de eerste in de Verenigde Staten die via de televisie holebi-toeristen probeert te lokken naar de stad, met de slogan: “Come to Philadelphia. Get your history straight. And your nightlife gay.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.