Noorwegen

noorwegenNoorwegen is één van de meer vooruitstrevende landen in de wereld wanneer het over holebi-rechten gaat. Zo mag iedereen, zowel holebi als hetero, er seks hebben vanaf zestien jaar en holebi’s mogen er dienen in het leger. Toch bestaan er in het land van de middernachtzon en de Nobelprijs nog steeds conservatieve houdingen ten opzichte van holebi’s, vooral dan buiten de grote steden en in protestante middens. Kerkelijke huwelijken voor homo’s en lesbiennes en het recht om te adopteren zijn nog steeds hete hangijzers.

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is het hele jaar door een levendige stad. Men is er zeer holebivriendelijk en de grote homoseksuele, lesbische en biseksuele gemeenschap zorgt ervoor dat er in Oslo heel wat te beleven valt, van kunsttentoonstellingen tot grote fuiven.

Bezienswaardigheden in Oslo

Natuur en cultuur smelten samen in Oslo. De stad is niet zo groot en heeft ook niet zo veel inwoners. Toch heeft Oslo veel te bieden: van lekker eten tot winkelen en cultuur in allerlei vormen. De beste plaats om je ontdekkingstocht van Oslo te beginnen is het stadscentrum zelf, je vindt er dan ook de holebi-scène: tussen het treinstation en het koninklijk paleis. Wandelen en fietsen maken delen uit van de levensstijl in Oslo en op die manier kan je makkelijk een tussenstop maken in één van de holebi-cafés.

Maar voor je op café blijft hangen moet je toch twee attracties zeker gezien hebben: het erotisch naakt Vigeland’s Beeldenpark en het Edvard Munch Museum (bekend omwille van het beroemde schilderij “De Schreeuw”).

Eten & drinken

Je kunt op krachten komen met moderne, goedkope menu’s in restaurant “Det 11 Bud”, dat deel uitmaakt van een holebi-complex, bestaande uit een restaurant, een lounge en een club, nabij de kathedraal.

Via het autovrije centrum geraak je bij “Slokaladekoppen”, een gezellig, met fluwelen zetels gedecoreerd café dicht bij de “Kristian IV”-poort. Je drinkt er je biertje tussen blonde goden.

Uitgaan

Het holebi-nachtleven van Oslo kent een paar afzonderlijke plekken voor dames, nog een paar meer voor heren, maar meestal vind je een gemengd publiek in de holebi-clubs, bars en cafés in Oslo.

Je kunt je parkeren op één van de stoelen in “Chairs” op “CJ Hambros Plass”, een levendige en jonge bar met een kleine dansvloer en een drukbezocht toilet. In de grote, grotachtige “London Pub” (onder “Chairs”) stinkt het naar verschraald bier en sigarettenrook. Je vindt hier een ouder, hariger en meer leerachtig publiek dat zich amuseert in de donkere en grote kelderkamers. Nog harder gaat het er aan toe in de SM-club “SLM” in “Gronlandsleiret”, ten oosten van het treinstation. Jonge discoqueens troepen samen onder de stroboscooplichten van de “Shu Club” (aan de “Kristian IV”-poort”).

Zweten

Paradisbukta strand in Oslo is een populaire cruisingplek voor homo's

Paradisbukta strand in Oslo is een populaire cruisingplek voor homo's

Er zijn enkele goede, nette homosauna’s in Oslo zoals “Club Hercules” in “Storgt” en “My Friend” aan de “Cameyers”-poort. Enkele holebi-seksshops vind je hier ook: “Gay International” aan de “Rosteds”-poort en “Big Boy” aan de “Schaeffers”-poort.

Oslo heeft ook een eigen homostrand “Paradisbukta” waar je gemakkelijk naartoe kunt met de bus. ’s Nachts zijn er verschillende cruising-plekken. Je kunt aan je trekken komen in het kleine “Stens Park” of in het “Vigelands beeldenpark”. Let daarbij vooral op de condoomautomaten die aan de bomen vastgemaakt zijn.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.