Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, bekend als Aotearoa (het land van de lange witte wolk) door zijn inheemse Maori-bevolking, is een land met relatief weinig inwoners en een adembenemende natuur; met regenwouden, geisers, gletsjers en vulkanen. Recent heeft Nieuw-Zeeland zichzelf tot op een hoger niveau gebracht dankzij de liberale houding tegenover holebi’s en een progressieve anti-discriminatie politiek.

nieuw-zeelandNieuw-Zeeland ligt ten zuidwesten van Australië en bestaat uit twee grote landmassa’s en enkele kleinere eilanden. Er wonen ongeveer vier miljoen mensen en er zijn vijf grote steden. Het merendeel van het land bestaat uit open ruimtes.

Nieuw-Zeeland werd oorspronkelijk bewoond door Polynesiërs (de Maori). Tijdens het tijdperk van de ontdekkingstochten, maakten de Nederlanders, de Fransen en de Britten contact met de Maori. Het waren uiteindelijk de Britten de uiteindelijk Nieuw-Zeeland zouden koloniseren en die er een constitutioneel koninkrijk van maakten. Op vandaag is Nieuw-Zeeland samen met Australië een magneet voor immigranten uit Azië en de eilanden uit de Stille Zuidzee; de stad Auckland heeft het grootste aantal Polynesiërs van de wereld.

Nieuw-Zeeland heeft een lange geschiedenis van liberale sociale veranderingen. Bijvoorbeeld, Nieuw-Zeeland gaf vrouwen het recht om te stemmen in 1893; vijfentwintig jaar voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dit deden. Toch dook het holebi-activisme als antwoord op het strafrecht dat homoseksualiteit verbood (er waren geen wetten over lesbianisme), niet veel later op.

Beïnvloed door de Stonewall Riot en de holebi-beweging in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Austrialië, dook het Nieuw-Zeeland’s holebi-bevrijdingsfront in april 1972 op, tijdens de eerste holebi-bijeenkomst.

Het politiek activisme gedurende de jaren 1970 en 1980 leidde uiteindelijk in 1986 tot de legalisering van homoseksualiteit vanaf 16 jaar. Na deze doorbraak kwamen er nog positieve wetaanpassingen.

In 1993 bijvoorbeeld, keurde de regering van Nieuw-Zeeland de “Human Rights Act” goed, waardoor het illegaal werd om mensen op basis van hun seksuele geaardheid te discrimineren. Deze wetgeving beschermt ook mensen met hiv of aids tegen oneerlijke praktijken op het vlak van werk, onderwijs, geneeskunde, goederen en diensten.

Dat deze liberale houding tegenover andere geaardheden wel degelijk bestaat in Nieuw-Zeeland, wordt geïllustreerd door het succes van de politica Georgina Beyer. Geboren als George Beyer werd Georgina (van Maori-afkomst), de eerste transseksueel in de wereld die verkozen werd als lid van het parlement in 1999.

Hoewel ze openlijk uitkwam voor haar geslachtsverandering en haar verleden als prostituee, kreeg Georgina de steun van de overwegend blanke, conservatieve bevolking. Er werd zelfs een film gemaakt over haar leven “Georgie Girl” door Annie Goldson en Peter Wells die veel bijval kreeg op filmfestivals.

De grootste gaypride in Nieuw-Zeeland is het HERO-festival, dat elk jaar in februari doorgaat in Auckland. Dit festival bestaat uit toneelstukken, cabarets, sportwedstrijden en fuiven. De optocht zelf wordt bezocht door 200.000 belangstellenden. De unieke sfeer op het HERO-festival weerspiegelt duidelijk de culturele mix in Nieuw-Zeeland van de Maori, de eilanden uit de Stille Zuidzee, Azië en Europa.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 14 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.