New York City

new-york-cityStart spreadin’ the news… Er is gewoon geen andere stad op de planeet die als inspiratie diende voor zoveel liedjes, films en toneelstukken. New York City, the Big Apple, was de eerste globale smeltkroes, en het blijft de grootste, meest diverse en meest bekende stad van de wereld. Neem eenieder die je kent en drop hem (of haar) in het midden van New York City, als hij rond zich kijkt zal hij direct weten waar hij is: Broadway, Times Square, de Empire State Building, Grand Central Station, Central Park, het Vrijheidsbeeld…. Zelfs de namen van de vijf stadsdistricten doen bij ons een belletje rinkelen: Brooklyn, Queens, Staten Island, the Bronx en Manhattan.

Naast de voorgaande verplichte toeristenspot zijn er nog een paar zaken die je absoluut moet zien: het Rockefeller Center, waar de bewoners in de winter samendrommen om er te schaatsen en om er de grote kerstboom te bewonderen, de Staten Island Ferry, een boottochtje langs het Vrijheidsbeeld naar Staten Island en terug naar het financiële district van Manhattan (doe het ’s nachts, het is spectaculair!) en de verschillende musea van wereldklasse die overal in de stad te vinden zijn: de Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim, de American Museum of Natural History, het Museum of Modern Art en het Interprid Sea, Air and Space Museum. Daarnaast is er nog Radio City Music Hall, Madison Square Garden, Lincoln Center, het New York Philarmonic en de Metropolitan Opera…

Wordt het je allemaal teveel? Tijd om je terug te trekken in het holebi-district! Maar, welk holebi-district verkies je? Ga je naar Chelsea voor de trendsetters? Of naar the West Village en Christopher Street, een oude holebi-buurt die de geboorteplaats was van de holebi-rechtenbeweging? Misschien voel je meer voor de MePa (Meat Packing district) met zijn industrieel design? Of misschien voel je je aangetrokken tot de bohémien-sfeer in de East Village? Misschien ben je in New York City tijdens een zomerweekend? Dan kan je naar Fire Island, de legendarische zomerspeelplaats van holebi-New York.

Niet gemakkelijk, denk je? Wel niets is simpel in New York City. Vooral het 100-jarig oude metrosysteem is moeilijk. Het mag dan niet goedkoop zijn, en niet helemaal schoon, en zeer gecompliceerd, maar met de metro geraak je in New York City sneller vooruit dan met een taxi. Het leven in New York is gewoon moeilijk. Maar Newyorkers zijn hard en ze feesten net zo hard. En dat is ook meteen een reden waarom New York City een van de populairste holebi-bestemmingen is van de wereld.

Holebi-bars, -restaurants en –clubs in New York

Het sociale leven voor homo’s in New York City speelt zich vooral af in Manhattan. Lesbiennes lijken te kiezen voor Brooklyn, waar de grootste concentratie van lesbiennes op aarde zou wonen. De meeste homo-bars bevinden zich langs 8th Ave. Een paar aanraders zijn “gLounge”, een ontzettend populaire, chique en minimalistische club en “XL” dat als missie heeft de beste gaybar van de wereld te worden en waar de muren van kleur veranderen en waar de wc-hokjes van elkaar worden gescheiden door aquariums. Als je walgt van Prada en van martini’s die $20 kosten, kan je naar de “Barracuda”, met een jong en vriendelijk gezelschap gekleed in jeans en t-shirts. Je waant je er terug in het NYC van de jaren 1970, zonder snobisme of pretentie. De vrijdagavonden zijn het populairst hier. Lederfanaten vind je in de “Raywhide” en “The Eagle”. “Eighty Eight’s” is een typische pianobar en cabaret van New York City. Als je hier een avond doorbrengt zal je je voelen alsof je al je hele leven in New York City woont. “Sheridan Square” is een klein park dat door holebi-activisten wordt beschouwd als een soort van Mekka. Op dit plein vind je de “Stonewall Bar”, de plaats van de beroemde Stonewall-rellen in 1969 toen homo’s in het openbaar begonnen op te komen voor hun rechten. De bingo op maandagavond is hier de populairste avond.

The East Village was vroeger een nogal vuil district, maar nu wordt deze buurt overspoeld door chique nieuwkomers. Vandaag vind je er heel wat homobars. In de “Wonder Bar” vind je een eclectische mix van grunge-jongens, gin-and-tonic-heren en cocktails-drinkende ouderlingen. Lesbiennes doen het in “Meow Mix”, een bar en discotheek waar ook jongens op afkomen. De “Starlight Bar and Lounge” zit altijd vol met een niet-snobistisch gezelschap en heeft op zondag een lesbo-avond. In de “Boiler Room” vind je jonge punkers. Ben je op zoek naar de klassieke dagen van het New Yorkse hedonisme, ga dan eens naar “The Cock”. Het zit er elke avond vol.

Het MePa-district, tussen Chelsea en de West Village, werd vroeger goed in de gaten gehouden door het NYPD omwille van drugs en prostitutie. Maar die dagen zijn voorbij, en het voormalige vleesverwerkingsdistrict is nu trendy. Misschien is “Hell”, een spookachtige club met zijn vampierenfilm-decor nog het meest populair, want de jongens schuiven hier in rijen aan. Minder volgepakt is “L.U.R.E.”, een ware hemel op aarde voor fetisjisten.

Splash Bar in New York

Splash Bar in New York

New York City is ook de stad van de dance clubs. Er zijn geen voorkeuren voor een bepaalde club, het hangt er vanaf welke soort party er waar wordt georganiseerd. Maar er zijn natuurlijk de vaste waarden: “Splash Bar” of “SBNY” is misschien wel het populairst. Deze discotheek in Chelsea heeft douchekoppen boven de bar voor de dansers en het hele design heeft een aquanauten-tintje. De legendarische disco “Limelight” zit in een oude kerk en houdt op zondag homofuiven. In de East Village is er “Pyramid”, een dancing die al jaren bestaat en waar een mengelmoes van punkers, goths, bohémiens en artiesten op afkomt. Elke vrijdagavond is het thema er “1984”, met allemaal populaire 80’s-hits. Terug in het MePa is de “Roxy” één van de laatste grote homo-disco’s waar regelmatig internationale dj’s draaien.

Als je weet dat de meeste flats in Manhattan te klein zijn om een keuken te hebben, dan begrijp je dat de New Yorkers meestal buitenshuis eten. Dit betekent dat holebi’s ook naar buiten gaan om te eten, maar ze doen dit meestal niet in een plek die exclusief holebi is. Toch zijn er enkele restaurants waar je veel holebi’s aantreft: “Tiffany’s Diner” (eclectisch) en “Restivo” (Italiaans) in Chelsea, “Lips” (Amerikaanse keuken met dragshows), “Caffe Torino” (Italiaans) en “Universal Grill” in de West Village en “Arriba Arriba” (Mexicaans) in Midtown.

Op Fire Island, de zomerse strandbestemming voor vele New Yorkers, komt het gezelschap samen om te eten en te drinken in “Cherry’s” en het “Grove Hotel”. ’s Namiddags is er de ‘afternoon tea dance’ in de “Pines Pavillon” en iedereen dineert in “Top of the Bay”.

Holebi-hotels in New York City

Holebi-toeristen in New York City lijken de voorkeur te geven aan chique hotels zoals “The Royalton”, “Morgans”, The Paramount”, “Library Hotel”, “Chambers”, “The Muse” of “The Mercer”. Maar als je iets meer homo wil, of iets meer centraal, probeer dan de “Chelsea Pines Inn”, een bescheiden hotelletje. Bij sommige kamers is de badkamer gemeenschappelijk, dus let op wat je vraagt wanneer je reserveert. “The Colonial House Inn” doet het op dezelfde manier, maar sommige van hun kamers hebben een eigen haardvuur. “The Chelsea Mews Guesthouse” is een B&B voor homo’s. In de West Village is er de “Incentra Village House” in een historisch huis, een budgetvriendelijk hotel voor homo’s en lesbiennes.

Op Fire Island, is er het legendarische “Grove Hotel” en het “Belvedere Guest House” met zijn spectaculaire architectuur en zwembad waar een zwembroek niet verplicht is. “Pine Place” is een kleiner, maar intiemer hotel.

New York Gaypride en andere holebi-evenementen

“Heritage of Pride” wordt in midden juni georganiseerd. Deze gaypride trekt het ondenkbare aantal van één miljoen bezoekers aan. Terzelfdertijd is er het “New Fest Gay and Lesbian Film Festival”. En als normale holebi-films te conventioneel zijn voor je, kan je eens het “Gay and Lesbian Experimental Film Festival” begin april bezoeken.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.