Napels

napelsAan de flanken van de Vesuvius, langs de kust van één van de meest pittoreske baaien ter wereld, vermijdt Napels het overweldigend aantal toeristen die vele Italiaanse steden overspoelen tijdens de zomer.

Misschien dat Napels niet zo rijk of gesofisticeerd is als Rome of Firenze, maar de stad maakt veel goed door de unieke mix van de Mediterraanse charme, keuken en het klimaat.

Bezienswaarsdigheden

Napels ademt nog steeds zijn verleden uit van belangrijke handelsstad. De grote paleizen zijn nu verdeeld in appartementen en hun gevels schreeuwen om een opknapbeurt, maar het centrum van de stad staat vol verbazingwekkende architectuur uit de vorige vijf eeuwen.

De kerken in Napels zijn beslist ook een bezoekje waard. Zo is het “Centro Storico” een kunstgalerij in openlucht en kan die gemakkelijk bezocht worden. De buitenkant van de kerken verbergen weelderige interieurs en bevatten meesterwerken van kunstenaars zoals Caravaggio en Domenichino.

Het “Capodimonte Museum” is ook een aanrader. Dit museum staat in een prachtig park op een heuvel boven de stad en bezit een indrukwekkende kunstcollectie van Farnsese. In het Nationaal Archeologisch Museum duik je nog verder in de geschiedenis en zie je de ongelooflijke kunst die gevonden werd tijdens opgravingen in Pompeï en in Herculaneum. De resten van deze twee Romeinse steden liggen dichtbij en kan je gemakkelijk en goedboek bereiken via een treintje.

Capri

Via het water kan je naar het legendarische eiland Capri varen. Dit eiland was voor de rijke Romeinen een waar lusthof en is dat nog steeds zo. De laatste 150 jaar is het een toevluchtsoord voor homoreizigers geworden, waaronder Bosie, de minnaar van Oscar Wilde, die hier naartoe kwam na de beruchte rechtszaak tegen de schrijver.

Op Capri kan je genieten van de immense vergezichten vanop de kliffen. Het water van de zee is er staalblauw. Echt op het strand liggen kan je er niet doen (omdat er bijna geen stranden zijn) maar de vele boetiekjes maken veel goed.

Het holebileven in Napels

Zoals in vele Italiaanse steden is de holebiscene in Napels redelijk beperkt. Voor wie reizen gelijk staat aan nachten doorbrengen in gayclubs, blijft hier beter vandaan. Toch zijn er een handvol bars en discobars die inspelen op een homopubliek.

Eén van de redenen waarom toeristen wegblijven uit Napels, is het gerucht dat er veel misdaad heerst, en eigenlijk is dat wel een beetje waar. Hou een oogje op je rugzak en camera en wees extra voorzichtig wanneer je een brommertje hoort… Voor je het weet ben je bestolen. Vermijd ook slechtverlichte steegjes in het oude stadscentrum nadat de zon is verdwenen.

Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen. Napels heeft natuurlijk zijn mindere kantjes: het is er luidruchtig, het stratenplan is ingewikkeld en voor reizigers die geen Italiaans praten, kan het lastig zijn. Maar eens je het lawaai en de luchtvervuiling vergeet, vind je een fascinerende stad die op je wacht om ontdekt te worden.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.