Manchester

aerial photo of Manchester UKManchester is de thuishaven van één van de grootste en levendigste holebi-gemeenschappen in Engeland en werd als gaststad gekozen voor EuroPride in 2003 en voor de Pride Games in 2005.

Tijdens de verovering van Groot-Brittannië (78-86 n.C.) bouwden de Romeinen een fort in de buurt van het huidige Manchester. Ze noemden het “Mamucium” (de plaats van de heuvel in de vorm van een borst), waar de stad later naar werd vernoemd.

Op het einde van de dertiende eeuw werd Manchester belangrijk voor de textielindustrie, eerst voor wol en later voor katoen, wat zorgde voor een bevolkingstoename en verhoogde rijkdom. Er werden uiteindelijk kanalen en spoorwegen aangelegd zodat Manchester gemakkelijk zijn producten kon uitvoeren.

Het Manchester uit de negentiende eeuw was een voortvarende stad en een cultureel centrum. Maar tijdens de twintigste eeuw ging het achterruit met de textielindustrie en de stad begon te vervallen. Tijdens de jaren 1960 gingen oude huizen en verlaten commerciële panden tegen de vlakte en kwamen er stedelijke projecten in de plaats.

Tijdens een bomaanslag van het IRA in 1996 raakten meer dan 200 mensen gewond en was er heel veel materiële schade. Maar de stad bleef niet bij de pakken zitten en begon de beschadigde gebouwen te repareren, nieuwe gebouwen neer te poten en aantrekkelijke openbare plaatsen te bouwen. Meer dan 200 nieuwe zaken openden hun deuren in Manchester wat zorgde voor heel wat nieuwe jobs en een heropleving in het zakencentrum.

De vernieuwing vond ook plaats in andere buurten, ondermeer in de “Gay Village” (die werd gebruikt in de populaire Britse televisieserie “Queer as Folk”). Marketeers duidden het belang van de holebi-gemeenschap in Manchester aan en noemden holebi’s “een belangrijke factor in het stijlgevoel van de stad”.

Als voormalige verkrotte buurt is de “Gay Village” nu een bruisend stadgedeelte met vele restaurants en clubs. Er zijn ook heel wat dienstenorganisaties die steun bieden aan holebi’s, jongeren en aan mensen met hiv/aids. Een congregatie van de “Metropolitan Community Church” verwelkomt er christelijke holebi’s en de “Gay Business Association” biedt steun aan holebi-ondernemers.

In 2003 kregen de organisatoren van EuroPride ongeveer 60.000 euro uit de pot van de loterij om er georganiseerde rondgangen mee te organiseren in Manchester. De EuroPride kende ongeveer 300.000 bezoekers die samen miljoenen uitgaven bij de lokale economie.

Tijdens zo’n georganiseerde rondgang over de holebi-geschiedenis van Manchester krijg je ondermeer de gevangenis te zien waar James Massey,zichzelf ophing in 1807 na zijn veroordeling voor “een onnatuurlijk misdrijf”. Je komt ook langs het huis van Henry Stoakes, een metselaar en vrijwillig polite-agent waarvan na 29 jaar heterohuwelijk in 1839 werd ontdekt dat hij eigenlijk een vrouw was. Er wordt halt gehouden bij Temperance Hall, waar 22 mannen werden gearresteerd omdat ze verkleed waren als vrouw tijdens een gekostumeerd bal in 1880. Ook het aids-memorial staat op het programma. Verder wordt er stilgestaan bij de plaats van de publicatie van “Homogenic Love and It’s Place in a Free Society” van Edward Carpenter, bij het standbeeld van Alan Turing, die de Enigma Code van Wereldoorlog II kraakte en bij een herdenkingsmozaïek voor schrijver en acteur Quentin Crisp. Deze tour diende als basis voor de korte documentaire “Out of the Past” (uit 2003) van Graham Clayton.

Het tiendaagse Manchester Pride Festival is een hoogtepunt van het jaar. In 2005 kwamen daar ook nog eens de Pride Games bij, een driedaagse die holebi-atleten uit de hele wereld naar Manchester bracht om er elkaar te bekampen in een breed gamma aan sporten. Ongeveer 250.000 mensen reisden naar Manchester om er deel te nemen aan de culturele evenementen en om de feestelijke gaypride mee te beleven. Zelfs de “Royal Air Force” nam er aan deel en ook het leger was er aanwezig: gespierde soldaten in strakke roze broekjes dansten er op popmuziek. Op die manier wou de Britse gewapende macht er potentiële soldaten recruteren.

Tijdens het festival werd ook door middel van een kaarsenoptocht eer betoond aan alle mensen die het slachtoffer waren van hiv/aids. Ook konden koppels van hetzelfde geslacht er onder het oog van de Metropolitan Community Church het “roze boek” ondertekenen, in afwachting van de Britse goedkeuring van het homohuwelijk in december 2005.

De bruisende holebi-gemeenschap heeft een belangrijke rol in Manchester door de geschiedenis van de stad levendig te houden, het cultuur op peil te houden, er sociale diensten te bemannen, bij te dragen tot de economie en door de stad een ontembare geest te geven.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.