Kopenhagen

kopenhagenNaast Stockholm is Kopenhagen de enige grote Scandinavische stad. Toch is de holebigemeenschap er eerder klein daar holebi’s zeer goed geïntegreerd zijn in de Kopenhaagse maatschappij. Vandaag is Kopenhagen een populaire reisbestemming voor holebi’s uit andere delen van Scandinavië en de rest van de wereld.

De stad zelf heeft ongeveer een miljoen inwoners, met nog eens een miljoen mensen die in de buurt van de stad wonen. Ongeveer de helft van de Deense bevolking woont in de buurt van Kopenhagen. De brug die Kopenhagen sinds 2000 verbindt met Malmö, zorgt ervoor dat Copenhagen de favoriete stad is geworden van holebi’s uit het Zuiden van Zweden.

Kopenhagen is de meeste wereldlijke stad van alle Scandinavische steden en de Zweden beweren dat de wereld begint in Kopenhagen. Daarom wordt de stad ook wel “het Parijs van het Noorden” genoemd. Met een sfeer die doet denken aan deze in Amsterdam is Kopenhagen de meest ruimdenkende plaats van Scandinavië.

Het oude Kopenhagen

Tot 1814 was Kopenhagen het centrum van een drietalig rijk dat Noorwegen omvatte in het Zuiden en dat tot Hamburg in Duitsland reikte. In 1864 werd dit rijk gereduceerd tot Denemarken maar Kopenhagen bleef groeien. De oude verdedigingsvestigingen werden in de vroege periode van de industrialisatie verlaten en nieuwe voorsteden werden gebouwd in de nabijheid van Kopenhagen. Deze verlaten verdedigingsvestigingen werden homo-ontmoetingsplaatsen. Op vandaag is deze plek, die nu het H.C. ørsteds Park is geworden, de bekendste cruisingplaats van de stad.

Historisch gezien werd het Kopenhaagse homoleven in privémiddens beleefd. Zelfs in 1900, toen Kopenhagen een wereldstad werd met een half miljoen inwoners, waren er geen homobars of –cafés. Om die te bezoeken reisden de Denen naar Hamburg of Berlijn.

Er is geen historisch bewijs van lesbische middens in Kopenhagen. Toch waren er heel wat ongetrouwde vrouwen die samenleefden, het merendeel leraressen. De vraag is of ze wel lesbisch waren, maar meestal deelden ze zachte en romantische vriendschappen. De pedagoge Natalie Zane (1827-1913) leefde bijna heel haar leven samen met een andere vrouw.

Het moderne Kopenhagen

Na Wereldoorlog II ontwikkelde er zich in Kopenhagen een kleine holebi-gemeenschap met een handjevol holebi-bars. Het plein aan het stadhuis werd het terrein van jonge mannelijke prostituees. Deze mannelijke prostitutie werd ontzettend overdreven in de roddelpers en de politie trad er hard tegenop.

In 1969 werd pornografie gelegaliseerd en de eerste eroticabeurs vond in datzelfde jaar plaats in Kopenhagen. Dit zorgde ervoor dat de stad een leidersplaats kreeg in de internationale seksuele revolutie.

In de jaren 1970 en 1980 doken er in Kopenhagen alternatieve culturen op. Zo is er het voorbeeld van Christiana, een voormalige militaire zone, dat nu een vrijstaat is geworden, bewoond door anarchistische krakers. In Christiana werd het “Holebihuis” het centrum van de holebibevrijding.

In de jaren 1980 en 1990 veranderde de nadruk van het Kopenhaagse holebi-activisme van politiek naar cultureel werk, met dan vooral het experimentele holebi-theater.

De “Miss World”-verkiezing – waar enkel mannen mogen aan deelnemen – is in Kopenhagen een belangrijk evenement geworden. En in het Kopenhaagse vrouwenhuis experimenteren lesbiennes met lesbische kunst.

Ondertussen probeert Kopenhagen de holebi-toeristen te lokken met het historische, pittoreske centrum van de stad, de moderne design en het Koninklijke ballet. Daarnaast heeft de stad nog een handjevol bars, cafés, restaurants, sauna’s, bioscopen en stranden waar voornamelijk holebi’s komen. Elk jaar in augustus viert men er de “Copenhagen Pride”; een kleurrijke gaypride.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.