Guatemala

guatemalaGuatemala is het derde grootste land van Centraal-Amerika en bevat, na Mexico, het grootste aantal inwoners: 11,5 miljoen.

In 1524 maakte de Spaanse verovering holebiseksualiteit illegaal. Het werd terug uit de strafwet gehaald in de negentiende eeuw, maar het duurde tot de jaren 1960 en 1980 voor er in de gemeenschap van Guatemala een positieve houding verscheen tegenover holebi’s.

Guatemala tijdens de koloniale periode

Na de Spaanse verovering besloeg Guatemala een gebied dat nu uit zes landen bestaat: Belize, Costa Rica, El Savador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. De Spanjaarden veroordeelden holebiseksualiteit, iets wat heel gewoon was voor Maya’s en vaardigden de Christelijke seksuele ethiek uit dat enkel een heteroseksuele relatie binnen een huwelijk aanvaardbaar seksueel gedrag was.

De Spaanse bezetting eindigde in 1821, maar de culturele overheersing van de katholieke kerk duurde tot 1871, toen een bevrijdingsrevolutie plaatsvond. Doorheen de hele “kerkelijke periode” was holebiseksualiteit illegaal en werd het vervolgd door de wet die stelde dat “sodomie” of “pecado nefando” verboden was. Deze wet besloeg zowel homoseksuele als lesbische daden, maar enkel homo’s werden vervolgd. Lesbianisme was onzichtbaar in deze cultuur waarin mannen centraal stonden.

Alhoewel holebiseksualiteit illegaal was, waren de straffen eerder mild. Inheemse bewoners werden door de wet als minderjarigen beschouwd en daardoor konden ze niet echt berecht worden voor seksuele overtredingen. In plaats daarvan kregen ze preken en lezingen.

De meeste overtreders tijdens deze periode waren monniken en priesters, maar als ze al bestraft werden voor deze overtredingen (wat slechts zelden gebeurde) moesten ze hun gevangenisstraf (van zes maanden tot vier jaar) uitzitten in hun eigen kloosters of religieuze huizen, niet in aparte gevangenissen.

De revolutie van 1871

In 1871 begon er een reorganisatie van de staat van Guatemala. De staat verzaakte aan de regels van de kolonie en veranderde de wetten die waren opgelegd door de katholieke kerk. Franse ideeën en concepten vervingen de oude wetten. Als deel van deze revolutie werd holebiseksualiteit legaal op daar in de grondwet stond dat private seksuele daden met wederzijdse toestemming tussen meerderjarigen geen zaak was van de staat.

De wet veranderde, maar de cultuur van het misprijzen van holebiseksuelen en holebiseksualiteit bleef nog lang aanhouden. Kleinerende grappen over holebiseksuele relaties waren heel gewoon en stonden zelfs in de krant.

Pas in de late jaren 1930 stichtte de beroemde lesbienne Julia Quiñones een culturele club van homo’s. De activiteiten van deze groep waren zeer discreet en bestonden vooral uit het lezen van poëzie. Toch was het een begin.

De jaren 1950 en 1960

Tijdens de jaren 1950 begon de houding van de inwoners van Guatemala tegenover holebiseksualiteit te veranderen. Na de seksoperatie van Christine Jorgensen in de winter van 1952-1953 begon men in de kranten voorzichtig over seks te schrijven. De belangrijkste van deze kranten “El Imparcial” publiceerde gedurende enkele weken een pagina over de “derde sekse”.

Deze openheid werd nog groter tijdens het beleid van President Generaal Miguel Ydigoras (1958-1963) die enkele beruchte homo’s belangrijke administratieve functies gaf.

Van aids tot nu

Aan het begin van de aids-epidemie tijdens de vroege jaren 1980 waren er in Guatemala geen culturele, sociale of politieke holebi-organisaties. Er was zelfs geen sprake van een holebi-gemeenschap. Daardoor had de aids-epidemie een zeer negatief effect op de houding tegenover holebiseksualiteit.

Maar in de jaren 1990 verschenen de eerste politieke holebi-organisaties. De belangrijkste “Colectivo Gay de Guatemala” veranderde in 2002 naar “Guatemalan Gay, Lesbian, Bisexual, Transsexual and Transgender Community”. Deze organisatie is steeds gegroeid en heeft nu een belangrijke stem in Guatemala.

Ondanks deze nieuwe politieke stem blijft holebi-geweld een ernstig probleem in Guatemala. Bovendien worden deze gewelddaden door de overheid van Guatemala niet met dezelfde ernst behandeld als andere misdaden. In juli en oktober 2003 werden verschillende travestieten vermoord en deze misdaden werden bijna niet onderzocht door de politie.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.