Groot-Brittannië

Zij die zich afvragen hoe holebi Groot-Brittannië wel is, moeten eigenlijk al genoeg weten als ze horen dat een “queen” deze natie bestuurt. Groot-Brittannië is diverser dan ooit, dankzij een combinatie van een tolerante bevolking, een sterke holebi-gemeenschap en een vooruitstrevend beleid. Hoog tijd dus om meer over Groot-Brittannië te weten te komen!

Gay pride in Londen

Gay pride in Londen

Groot-Brittannië is wereldleider op vlak van look, geluid en stijl. Dat denkt Madonna toch want ze trouwde tenslotte met een Brit.

Een bezoek aan één van de steden van Groot-Brittannië is zowel een reis terug in de tijd als een reis in de toekomst. In Londen kan je “The Tower of London” (een kasteel dat bijna duizend jaar geleden werd gebouwd) gaan bezoeken, terwijl de horizon gedomineerd wordt door een vreemde wolkenkrabber van 40 verdiepingen. Inwoners van Londen kennen dit buitenissig gebouw als “The Gherkin” maar holebi’s denken beslist aan iets anders als ze dit fallische gebouw zien.

Maar Londen heeft veel meer te bieden aan de roze reiziger dan vreemde architectuur en middeleeuwse waanzin. Een wandelingetje door Soho is een echte les in holebi-geschiedenis. Dit zijn de straten die ooit becruiset werden door iconen als Oscar Wilde, Quentin Crisp en filmregisseur Derek Jarman.

In de hoofdstad swingt het het hele jaar door, maar juli is de heetste maand met als hoogtepunt de jaarlijke gaypride. In 2006 is Londen overigens gaststad voor “Europride”: het grootste Europese holebifestival (1 juli 2006).

Old Compton Street is het kloppend hart van het homoleven in Londen, met een scala aan bars en restaurants die vechten voor een plaatsje aan beide zijden van de straat. Op warme dagen loopt het er vol van homo’s die op zoek zijn naar wat zon en pret.

Maar ook andere buurten zijn een bezoekje meer dan waard. Zo is er het hippe kunstendistrict Hoxton, het chique Chelsea en het homo-ghetto rond Earl’s Court (dat beroemd werd door de verhalen van schrijver Armisted Maupin).

Als je van shoppen houdt, dan breng je beter een goedgevulde portefeuille mee. Londen is één van de meest stijlvolle steden van de wereld en is de thuisbasis voor ontwerpers als Alexander McQueen, John Galliano en Stella McCartney. Hou nog wat tijd over om de drie grootste winkels van Londen te bezoeken: Harrods, Selfridges en Harvey Nichols. Daar worden alle grote merknamen verkocht. Misschien ontdek je er wel hét merk dat bij jouw persoonlijkheid past!

Ben je op zoek naar de beste koopjes, dan moet je naar de markten. In Camden, Kensington en Greenwich staat het vol met stalletjes en je ziet er vaak ontwerpers die op zoek zijn naar accessoires om er hun volgende fotoshoot mee te kruiden.

Eén uur ten zuiden van Londen ligt een echt holebistrand: het stadje Brighton. Duizenden holebi’s zijn de laatste tien jaar naar Brighton komen wonen, aangelokt door de lage woningprijzen en de mooie zeezichten.

Brighton won aan populariteit onder het bewind van Queen Victoria en het werd het liefdesnestje van de Prins-regent in 1823. Op vandaag heeft Brighton een hip nachtleven, mooie Georgiaanse architectuur en eigenaardige boetiekjes.

Probeer Brighton in augustus te bezoeken, wanneer het gaypride-festival er van start gaat. Vele Britten vinden deze gaypride de beste van het land, omdat bijna alles er gratis is. Er heerst één groot gevoel van samenhorigheid en iedereen heeft er een leuke tijd.

Queer As Folk in Manchester

Queer As Folk in Manchester

Van de zuidwestelijke kust gaan we naar het noordwesten, naar de tweede grootste stad van Engeland: Manchester. Vroeger was dit een industriële stad, maar Manchester is onlangs veranderd in een magische metropool. De originele tv-serie “Queer As Folk” speelde zich hier af in de “Gay Village” van de stad, langs de befaamde Canal Street. Sindsdien zijn de holebi’s er niet meer weg te branden. Vijfsterrenrestaurants en –hotels proberen er nu ook een deeltje van te koek te krijgen met als aanrader “The Lowry Hotel”, één van de meest chique adressen van het land.

Maar er is nog veel meer in Manchester dan hippe hotels, ravissante restaurants en naakte jongens. Deze stad is ook de plaats van het eerste culturele holebi-festival “Queer Up North”. Al twaalf jaar lang verandert Manchester in mei van gedaante dankzij de aanwezigheid van artiesten uit de hele wereld.

Een recente toevoeging aan de culturele holebi-map van Groot-Brittannië is te vinden aan de andere kant van het eiland: Newcastle. De bewoners van Newcastle (“Geordies” genaamd) zijn echt hartige mensen. Ze spreken met sterke accenten, maar laat dit je niet afschrikken: ze zijn ontzettend vriendelijk. In de buurt van het centrale station van Newcastle is men bezig met het bouwen van een ‘gay village’ en dit project krijgt heel veel steun van de Geordies.

In 2002 vierde Newcastle feest bij de opening van de “Baltic”, een museum van hedendaagse kunst dat gevestigd is in een voormalige bloemmolen. Julie Opie, winnaar van de prestigieuze Turner-prijs, is slechts één van de opvallende kunstenaars wiens werk hier bewonderd kan worden.

Schotland

Glasgow en Edinburgh zijn de twee grootste steden van Schotland en liggen beiden op twee uren rijden van Newcastle. De twee steden profiteren van vriendelijke rivaliteit: ze verschillen zoveel van elkaar dat ze een bezoek meer dan waard zijn. Art-nouveau-architectuur, dankzij de lokale held Charles Rennie Mackintosh, een levendige clubscène en vele musea zijn de troeven van Glasgow. Edinburgh heeft dan weer Gotische gebouwen, het beroemde Fringe Festival en de geschiedkundige Royal Mile.

Groot-Brittannië heeft ontzettend veel te bieden. Of je nu een lesbo bent die graag fietst of een homo op zoek naar nichten, dan moet je er gewoon naartoe. Je zult er je de “queen” te rijk voelen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 14 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.