Genève

geneve-zwitserlandAan de grens van Zwitserland, maar in het centrum van Europa, ligt Genève, de meest on-Zwitserse stad van Zwitserland!

De rest van Zwitserland weet eigenlijk niet wat ze moeten aanvangen met Genève. Hoewel deze oude stad al meer dan 200 jaar deel uitmaakt van de Zwitserse Confederatie, verschilt de stad enorm met andere Zwitserse grote steden. In Genève waan je je eerder in een Franse stad en dat is niet verwonderlijk want de Franse grens is dan ook niet veraf.

Maar Genève is helemaal niet Frans. De taal is dan wel hetzelfde en sommige elementen van de levensstijl ook, maar de identiteit van de stad is helemaal anders.

Genève lijkt wel een groot, ingesloten, mondiaal dorp waar iedereen komt. Wie hoorde bijvoorbeeld nog nooit over de Conventie van Genève? Eén van de redenen waarom de rest van Zwitserland niet goed weet wat ze moeten aanvangen met Genève is precies omdat de hele wereld er zich thuis voelt. Anders dan in de meeste Zwitserse steden, zit Genève vol met buitenlanders die er werken in de vele internationale instituten zoals de V.N., de Wereldgezondheidsorganisatie en Wereldhandelsorganisatie. Allerlei diplomatieke missies, humanitaire organisaties en internationale handelsinitiatieven hebben hier hun thuisbasis. De meeste werknemers van die organisaties praten enkel Engels, wat goed uitkomt voor de meeste toeristen want meestal begrijpen die de Zwisterse en Duitse dialecten niet.

Ook moet je weten dat Genève de geboorteplaats is van de protestantse werkethiek. Nadat de burgers van Genève in 1535 hun katholieke bisschop hadden buiten gegooid, nodigden ze de Franse hervormer Johannes Calvijn uit in hun stad en op die manier veranderde de stad ingrijpend. Calvijn hamerde erop dat het werk voor het plezier moet komen en dat onderwijs belangrijker was dan onwetendheid. Door die manier van werken groeide de welstand in Genève en werd men er zeer tolerant en gebruikte men bij conflicten liever de dialoog in plaats van het wapen. Genève is tenslotte de geboorteplaats van Henry Dunant, de stichter van het Rode Kruis, waarvan de internationale hoofdkwartieren nog steeds in Genève zijn gevestigd. In het Genève van vandaag is die Calviniste achtergrond uitgegroeid tot een gesofistikeerde, kosmopolitische tolerantie van diversiteit, waaronder respect voor de manier van leven van andere mensen. Daarom zouden holebi’s zich geen zorgen hoeven te maken om te reizen naar Genève: er zou absoluut geen homofobie mogen zijn.

Maar, naast al die mensenrechten en chocolade, wat heeft Genève nog te bieden?

Wat te doen in Genève

Genève is gezegend met één van de mooiste natuurlijke omgevingen en de beste manier om daarvan te genieten, is te wandelen langs het meer waar het symbool van de stad staat: een 150 m hoge fontein. Het meer van Genève mondt uit in de Rhône die de stad in twee stukken verdeelt. De brug oversteken is daardoor een dagelijkse routine in Genève.

Een bezoek aan het internationale museum van het Rode Kruis of een gegidste wandeling door het hoofdkwartier van de V.N. in het “Palais des Nation” moet je zeker doen. Zet ook op je lijstje: de historische botanische tuin en het mooie park “La Perle du Lac”.

Het oude stadscentrum van Genève staat vol met historische gebouwen waarvan de archeologische opgravingen van de oude Romeinse stad “Genava” (onder de kathedraal) en het “Maison Tavel” (een gerestaureerd huis) zeker niet te missen zijn. Verder is er nog het Museum van Kunst en Geschiedenis waar je schatten en antiquiteiten kunt bewonderen.

Hedendaagse kunst en film maken ook deel uit van het culturele leven in Genève. Het “Grand Théâtre” is één van de beste operagebouwen in Europa.

Als je Genève tijdens de zomer bezoekt, dan kan je de koelte opzoeken aan één van de stranden langs het meer. Daarvan is het “Bain des Pâquis” een favoriete ontmoetingsplaats van homo’s en lesbiennes.

Op het platteland rond Genève wordt heel wat wijn gemaakt. Ben je dus een wijnliefhebber, bezoek dan zeker de wijngaarden rond Satigny, Dardagny en Russin, alle drie dorpjes die je gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt bereiken.

Winkelen

Zij die op zoek zijn naar luxegoederen, belanden in Genève in de hemel. In de “Rue du Rhône” vind je ontelbaar veel winkels met mode, juwelen, horloges (Genève is de thuisbasis van enkele van de grootste horlogemakers) aan exuberante prijzen. Je geld over de balk gooien kan je ook in de “Rue de la Corraterie”.

Iets minder duur, maar wel elegant gaat het er aan toe in de “Rue de la Confédération”, de “Rue du Marché” en in de “Rue de la Croix-d’Or”. Daar vind je warenhuizen en enkele van de beste chocolatiers van Genève.

Logeren in Genève

Genève heeft een groot scala van logies, gaande van Spartaanse jeugdherbergen tot paleisachtige hotels die door de jaren heen werden vereerd met een bezoek door zeer hoogaanstaande gasten, zoals Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) die naar Genève kwam op zoek naar privacy en rust. Er zijn ook vele kleine familiehotels met voldoende comfort en een vriendelijke bediening waarvan de prijzen niet echt hoger zijn dan in de rest van Europa. Overal worden holebi’s goed ontvangen, maar het “Hotel Luserna” is speciaal bedoeld voor homo’s en lesbiennes en biedt chalet-achtige arrangementen aan in een rustige, groene voorstad van Genève, op enkele minuten van het station.

Genève is dan wel internationaal en kosmopolitisch, wat de keuken betreft is de beste maaltijd ongetwijfeld van lokale afkomst. Je kunt overal goed eten en in de vele pizzeria’s kan je genieten van veel meer dan alleen maar pizza en pasta. Proef zeker eens van de kaasfondue!

Het nachtleven van Genève

Het gerucht gaat dat het leven in Genève stilvalt tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Echte holebi’s zullen dit weerleggen!

Dames kunnen terecht in het klein cafeetje “La Bretelle” in de “Rue des Etuves” waar veel lesbiennes, studenten en alternative types komen. Tijdens het weekend is er live accordeonmuziek. Aan de muren hangen afbeeldingen van de “Zeven Dodelijke Zondes”. Daarnaast is er ook nog “The Unplugged”, bedoeld voor voornamelijk vrouwen, maar met een gemengd publiek.

Heren duiken in “Nathan”, een bar in een steeg achter de “Rue de la Servette”. Het publiek is er jong en alternatief, dames zijn ook welkom en er hangt een rustige sfeer. In de “Lolipop”, een kelderbar zijn de drankjes goedkoper en is er funky muziek. Wie op zoek is naar iets oudere heren, kan terecht in “Le Concorde”.

“Le Prétexte”, de enige officiële homodisco van Genève trekt vooral mannen aan tijdens het weekend, maar dames zijn ook welkom.

Genève is ook helemaal niet puriteins. In de sauna’s “Les Bains de l’Est” en “Les Avanchets” vind je stoomcabines, jacuzzi’s en rust in het gezelschap van enkel mannen. Op sommige dagen zijn de sauna’s gereserveerd voor vrouwen, check dus op voorhand.

Zoek je liefde in de openlucht? Dan kan een wandelingetje door het “Parc de La Perle” of het “Parc des Bastions” wonderen doen. Er is heel wat tolerantie tegenover nachtelijke homo-activiteiten in het struikgewas, maar net zoals overal is het aangeraden om dit discreet te doen en je gebruikte spullen terug mee te nemen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.