El Salvador

El Salvador ligt langs de Stille Oceaan in Midden-Amerika, tussen Guetemala en Honduras. Het kleine land werd onafhankelijk van Spanje in 1821 en scheurde zich af van Mexico in 1823.

el-salvadorIn recente tijden hebben conservatieve regeringen het land bestuurd, waarbij de nadruk lag op het uitbuiten van de natuurlijke bronnen en de meerderheid van de bevolking, waarbij inheemse volkeren onder dwang werden onteigend. De levensstandaard in El Salvador is zowat de laagste van heel Midden-Amerika. Wereldwijd zijn al veel berichten verschenen over de gewelddadige onderdrukking van andersdenkenden zoals vakbonden, leerkrachten en linkse activisten.

El Salvador is het meest dichtbevolkte land op het vasteland van Amerika, met een geschatte bevolking van 6,5 miljoen mensen in 2003. Daarvan woont ongeveer 1 miljoen in het buitenland nadat ze gedwongen werden het land te verlaten als gevolg van de burgeroorlog tussen 1979 en 1991.

De strijd tussen het FMLN (Farabundo Martí Front for National Liberation) en de rechtse regering (die door de Verenigde Staten werd gesteund) leidde tot meer dan 80.000 doden. Er kwam een formeel einde aan deze oorlog met de ondertekening van vredesakkoorden in 1992, maar tot op vandaag is er nog steeds sprake van een diepgewortelde cultuur van geweld, armoede en ongelijkheid.

Het traditionele katholicisme en de rechtse militaire dictaturen hebben een vijandig klimaat gecreëerd voor holebi’s in El Salvador. Pas in recente jaren zijn er pogingen geweest om een culturele, sociale en politieke holebi-organisatie op te richten, alhoewel er al een sociaal holebi-leven bestond sinds de vroege jaren 1970, onder de vorm van holebi-bars in de hoofdstad van El Salvador.

Hoewel El Salvador geen wetten heeft die sodomie verbieden, is er heel wat geweld tegenover holebi’s en dan vooral tegenover man-tot-vrouw-transgenders. Paramilitaire doodseskaders hebben de situatie nog erger gemaakt tijdens de oorlog. In juni 1984 bijvoorbeeld martelde en vermoordde een militair bataljon 16 “travestís”. En één van de beste voorbeelden van de homofobische vijandigheid tegenover holebi’s is de veelgebruikte term “culero”, dat vertaald kan worden als “mietje”.

De Vredesakkoorden van 1992 vergrootten de hoop voor meer democratie. Minderheidsgroepen in El Salvador, waaronder holebi’s, kregen toegang tot internationale middelen voor meer mensenrechten en sociale en economische ontwikkelingen. Het resultaat hiervan was de oprichting in 1994 van de non-gouvernementele holebi-organisatie “Entre Amigos”.

Sindsdien zet “Entre Amigos” zich in voor meer holebirechten en maakt deze organisatie educatieve programma’s rond hiv en aids. “Entre Amigos” houdt ook een lijst bij van holebigeweld, waaronder de doodsbedreigingen op William Hernández, hun directeur.

Vanaf 1997 sponsort “Entre Amigos” de gayprides in San Salvador. In 1999 kwamen meer dan 700 mensen op straat om te ijveren voor meer herkenning en veiligheid voor holebi’s.

Toch blijft de onderdrukking van holebi’s aanhouden in El Salvador. In 1998 werden elf transgenders afgeslacht, er waren bommeldingen in 1999 en “Entre Amigos” kreeg anonieme bedreigingen in 2000. In 2001 kreeg Hernández politiebescherming naar aanleiding van de doodsbedreigingen die hij kreeg.

Dit patroon van “sociale zuiveringen”, herinnert aan de doodseskaders tijdens de oorlog en zorgt ervoor dat de holebi’s in El Salvador nog voor heel wat uitdagingen staan.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.