Dublin

Oscar Wilde standbeeld in Dublin, zijn geboortestad

Oscar Wilde standbeeld in Dublin, zijn geboortestad

Met een geschiedenis van meer dan 1.000 jaar en een rijke literaire en artistieke erfenis is Dublin ongetwijfeld één van de meeste culturele hoofdsteden in Europa. Op vandaag is het één van dé partysteden, zowel voor de inwoners en de bezoekers.

Tijdens de jaren 1990 werd de stad slachtoffer van het eigen succes: Dublin werd overspoeld door amokmakende vrijgezellenfeestvierders en hordes van dronken (voornamelijk Britse) toeristen. Maar door het hardhandig optreden door de lokale autoriteiten en de politie is een avondje uit in Dublin veel aangenamer geworden.

Een literaire stad

Literatuur heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het culturele leven in Dublin. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat één van de rijkste cultuurschatten van de stad een boek is. “The Book of Kells”, dat nu te vinden is in de Trinity College Library, dateert van rond 800 n.C. en wordt beschouwd als één van de beste overblijfselen van de Keltische kunst. Een uitzonderlijke tentoonstelling brengt de geschiedenis van het boek in kaart en je kunt er ook enkele pagina’s van het boek in detail bekijken.

De geboorteplaats van Oscar Wilde

Meer recent was Dublin de geboorteplaats van enkele van grootste namen in de Westerse literatuur. James Joyce en Samuel Beckett zagen er het levenlicht en de stad voedde ook het jonge talent van auteur, toneelschrijver en holebi-icoon Oscar Wilde.

Het huis waar hij zijn jeugd doorbracht (21 Westland Row) is nu een literair centrum, maar de benedenverdieping is hersteld in zijn Victoriaanse glorie en kan bezocht worden. Het Ierse Schrijversmuseum op 18 Parnell Square geeft je meer inzicht in zijn creatief, maar moeilijk leven en belicht ook enkele andere Ierse literaire reuzen.

Mummies in Dublin

Eén van de meeste ongewone attracties in Dublin vind je in de “Church of St Michan” in Church Street. Aan het gebouw zelf is niet veel opmerkelijks te zien, maar binnenin kom je te weten dat Handl hier zijn “Messias” voor het eerst op het orgel speelde. Je moet echter beneden in de crypte zijn, daar vind je enkele gemummificeerde lichamen, die zo goed zouden bewaard zijn door de gassen die van de aarde afkomstig zijn.

Tussen al die overblijfselen zie je ondermeer het lichaam van een vierhonderdjarig nonnetje en dat van een man die meer 2,5 meter lang was. Allen hebben ze nog hun huid en enkele lokken haar. De hand aanraken van het lichaam van een man van wie gedacht wordt dat het een kruisvader, zou je geluk brengen.

Het zwarte goedje

Je hebt hoogstwaarschijnlijk behoefte aan een opkikker na een bezoekje aan de mummies. Daarvoor kan je nergens beter zijn dan in het Guinness Storehouse (St James’ Gate op de oever van de River Liffey). Deze brouwerij brouwt al 250 jaar het zwarte vocht en je kunt er zien hoe Guinness wordt gemaakt. En natuurlijk kan je er ook proeven!

Dorst in Dublin

Wat betreft cafés en bars is Dublin goed voorzien en de beste adressen vind je in de Temple Bar-buurt. Met zijn kasseistraten, openluchtcafés, trendy winkels en galerijen heeft deze buurt een kosmopolitische uitstraling.

Holebi’s in Dublin

Je eerste stop tijdens een holebi-avondje uit in Dublin zou “The George” moeten zijn in 89 Sout Great George Street. Dit is de grootste en belangrijkste homo-ontmoetingsplaats van de stad met een enorme bar en dansvloer. Tijdens de weekends zit het er stampvol. Op zondagavonden kan je er meedoen aan de dragqueen-bingo.

In de “Front Lounge” in de nabijgelegen Parliament Street gaat het er rustiger aan toe. Met twee bars en veel comfortabele zetels trekt deze bar vooral een gemengd publiek.

Wat betreft echte ‘clubs’ is de keuze echter beperkt in Dublin. Er zijn geen echte holebi-disco’s, maar er zijn enkele ‘gewone’ disco’s die vaste holebi-momenten hebben. Als je echter verzot bent op Indie muziek dan moet je in de “Q+A” (Queer and Alternative) zijn van de Temple Bar Music Centre.
Holebirechten in Dublin

De republiek Ierland blinkt niet meteen uit wat betreft holebi-rechten. Tot in 1993 was homoseksualiteit zelfs illegaal. Gelukkig is het land bezig met een inhaalbeweging en als holebi-bezoeker zal je opmerken dat de meeste Ieren nogal neutraal staan tegenover je seksualiteit.

Elk jaar is er een gaypride in Dublin, tijdens de laatste zaterdag van juni.

Praktisch

Dublin heeft ongeveer 1,1 miljoen inwoners en is nogal een kleine stad. De beste manier om de stad te doorkruisen is te voet. Er is zeker genoeg te doen om je bezig te houden, maar het is vooral de vriendelijkheid van de mensen dat van Dublin een leuke reisbestemming maakt.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.