Barcelona

barcelona-sagrada-familiaBarcelona is de kust-hoofdstad van Catalonië, een regio in Spanje die qua taal en cultuur nogal verschilt met de rest van Spanje. Holebi’s genieten er al lang van een grote vrijheid en tolerantie. Bovendien is Barcelona een extreem populaire bestemming voor holebi-reizigers. Tijdens de zomer troepen toeristen uit alle hoeken van de wereld hier samen voor strandvakanties en tijdens de winter dalen noordelijke Europeanen af naar Barcelona voor het gematigde klimaat.

Vanop wereldvlak gezien is Barcelona nu één van de grootste holebi-bestemmingen op aarde. Barcelona is nog het meest bekend omwille van de architectuur, het is de thuisstad van vele meesterwerken van de vooruitstrevende Antonio Gaudi. Zijn onafgewerkte meesterwerk, de kathedraal La Sagrada Familia, is hét symbool van Barcelona en is de meest bezochte trekpleister van de stad, omwille van de fantastische spiralen, bogen en hoeken. En laten we vooral Pablo niet vergeten! Picasso’s officiële museum is hier te vinden en je moet het echt gezien hebben!

Holebi’s in Barcelona genieten van het rijke geïntegreerde leven. Omwille van de jarenlange tolerantie beperkt het holebi-leven zich niet tot een afgebakend gebied, zoals in de meeste steden. Maar de meeste holebi-bars kunnen gevonden worden in het Eixample in de nabijheid van de Universitat-metrohalte. De metro van Barcelona is efficiënt, goedkoop, gemakkelijk en je geraakt ermee tot bij elk museum en tot bij elke holebi-plek in de stad.

Een halfuurtje treinen brengt je in Sitges, waar het strandleven van Barcelona floreert tijdens de zomer. Sitges wordt gezien als het “Nieuwe Ibiza” met een overdaad aan holebi-hotels, -clubs, – bars en zelfs twee naaktstranden. Het hoofdstrand in het centrum van de stad is gemengd en is de plek waar je naartoe trekt als je gezien wilt worden. Twintig minuutjes te voet, voorbij Disco L´Atlantida, vind je twee naakstranden waarvan het verste exclusief voor homo’s is.

Een goede kennis van het Spaans is zeer handig in Barcelona, hoewel de inwoners vooral Catalaans praten, een mix van Spaans, Frans en Italiaans. De meeste jongeren praten een beetje Engels, net zoals iedereen die in de toerisme-industrie werkt, maar alle lokale holebi-publicaties zijn in het Catalaans of Spaans, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten te komen wat er te beleven is. Sitges is hierop een uitzondering; hier kan je volop in het Engels terecht.

Holebi-bars, restaurants en clubs

Heel wat bars die bezocht worden door chique holebi’s zijn te vinden langs de Calle Casanova tussen Gran Via de les Corts Catalanes en Carrer Arago en in de straten die kruisen. Dit kwartier wordt de “Gaixample” genoemd. “Dietrich Bar”, met verschillende kamers en een mooie dansvloer, zit altijd vol met mooie, jonge Catalanen. “Punto BCN” is de grootste homobar van Barcelona met een mix van inwoners van Barcelona en toeristen. “Medusa” lijkt op een foto-set van Prada met allemaal mooie jongens. Ernaast vind je “Zelta”, een iets mindere intimiderende plek waar je al vroeg in de avond kunt dansen.

Leerfanaten kunnen terecht in “La Base” of de “Barcelona Eagle”. Echte discotheken in Barcelona zijn meer gericht op hetero’s en zijn zeer druk, duur maar ontzettend stijlvol. En je geraakt er niet binnen in je gewone plunje.

Verder kan je ook naar “Metro”, de grootse en populairste homo-disco in Gaixample, met twee dansvloeren en een darkroom. “Club Arena” bestaat uit vier verschillende dansclubs die in de nabijheid van elkaar liggen. Met één entreeticket kan je in de vier clubs terecht. “Arena Classic” is de grootste, “Arena Madre” de oudste met de grootste darkroom van Barcelona, “Arena VIP” heeft een gemengd publiek en “Arena Dandy” is er voor VIP’s. “Club Salvation” is wat moeilijk te vinden, het gaat dan ook om een dansclub in een kelder met twee dansvloeren en een darkroom.

Het is heel gemakkelijk om blut te geraken in Barcelona: ga gewoon eens eten. “Castro”, in Gaixample, heeft een minimalistisch industrieel decor en een eclectisch menu (met kangoeroe op de kaart). “G Café” kan je beschouwen als het gay-gaudi, want het decor doet denken aan de fantastische ontwerpen van de beroemde architect. “G Café” is zoal een bar en een cafe en tijdens het weekeinde is de keuken er open tot drie uur ’s nachts. “Venus Delicatessen” is geliefd bij de holebi’s omwille van de bohémien-flair en de lokale kunsttentoonstellingen. Aanraders hier zijn de couscous, moussaka en de chili con carne.

In Sitges is het voormalige visserdorpje volledig overgenomen door holebi’s en je vindt er nu niet minder dan twintig holebi-bars! “B Side” heeft een chique decor en go-go boys. Het is het hele jaar geopend wat zeldzaam is in dit stadje dat vooral floreert tijdens de zomer. “Mediterraneo Bar” heeft een kleine dansvloer. “Seven” is een populaire plaats met live muziek. Lesbootjes kunnen naar de “Maripili” of naar de “Punto G”.

De meeste bars in Sitges openen rond 23 uur, maar als je van het strand komt en dorst hebt, dan kun je naar de “El Horno” (het betekent niet wat je denkt, het is Catalaans voor “De Oven”). Deze bar opent om 17u00 met een happy hour en is vooral bedoel voor leerfanaten. Er is een darkroom in de oude stenen over. De “Parrot’s Pub”, wat verder van het strand, is de hele namiddag open. Je kunt er terecht voor een cocktail en voor een flirt.

Als je wilt dansen, dan is er de “L’Atlantida” aan het strand met een gemengd publiek. De meeste homo’s zitten er op dinsdag. “Organic” en “Trailer” zijn opeengepakte, populaire homoclubs en tijdens de zomer is de sfeer er intens en uitgelaten. “XXL” is bedoeld voor de leerscène, maar op de dansvloer en in de darkroom vind je homo’s wanneer de andere clubs te vol zitten.

Omdat Sitges zo klein is, zijn er geen echte homorestaurants, maar homo’s verkiezen de “El Cellar Vell” voor de authentieke Catalaanse keuken, de “Al Fresco” voor verfijnde menu (reservatie noodzakelijk)à en de “Al Fresco Café” voor snacks aan het strand. In de “Beach House” kun je terecht voor een traditioneel Engels ontbijt en voor een multicultureel menu.

Holebi-hotels in Barcelona

Axel gayhotel in Barcelona

Axel gayhotel in Barcelona

De meeste holebi-reizigers in Barcelona kiezen voor holebi-gasthuizen. Deze zijn meestal klein, goedkoop en middelmatig. “Agua Alegere” wordt bijna enkel bezocht door homo’s en ligt centraal tussen “Ramblas” en “Gaixample”. “Pension Eos” ligt in het midden van “Gaixample”. Wil je dichtbij de bars zitten, dan kun je logeren in de “Absolut Centro”, dicht aan het Universitat Metro station. Wil je echter iets meer luxe, dan kun je naar “Hotel Axel”, met een chique stijl en overeenkomstige prijzen.

Neem je echter genoegen met een holebi-vriendelijk hotel, dan zijn deze aanraders: “Regente”, “Hotel Ritz Barcelona”, “Catalonia Dugues de Bergara Hotel”, “Apsis Atrium Palace”, “Condes de Barcelona Hotel”, “Hotel Montecarlo”, “Hotel Rialto”, “Hotel Claris” en “Balmes Hotel”.

Vele bezoekers van Sitges huren een appartement voor de duur van hun verblijf. Holebi-vriendelijke appartementen vind je bij “Sitges Apartamentos”. Er zijn ook enkele holebi-vriendelijke gasthuizen zoals “Hostal Termes” en “Antonio’s”. Wil je echter verblijven in een echt hotel dan is “Hotel Liberty” een aanrader.

Holebi-evenementen in Barcelona

De gaypride in Barcelona is een enorm evenement, met debatten en symposia (allemaal in het Catalaans of het Spaans) en de uitreiking van de Roze Driehoeken voor holebi-helden en Roze Telpels voor holebi-haters. Het evenement eindigt met een grote parade en een straatfeest tot in de vroege uurtjes. Deze pride gaat door op de zaterdag kortst bij 28 juni en als je in die periode wil komen moet je al vroeg reserveren.

Carnaval is hét van hét in Sitges. Er zijn dan enorme hoomofuiven in het derde weekend van februari. Wil je in die periode logeren in Sitges, dan moet je ten minste een jaar op voorhand reserveren. Daarnaast is er “Festa Major” en hoewel dit niet echt een holebi-evenement is, komen er dan duizenden holebi-toeristen. Dit feest vindt meestal plaats tijdens de laatste volle week van augustus.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.