True Blue

madonna-true-blue Internationaal gezien was “True Blue” Madonna´s eerste album dat zo goed verkocht en het was ook zonder twijfel het eerste bewijs dat ze wel degelijk over zangtalent beschikte. De plaat ging wereldwijd 12 miljoen keer over de toonbank en werd een nummer 1-hit in twaalf landen (wat haar een vermelding in het Guiness Book of World Records opleverde). “True Blue” leverde ook nog eens vijf topsingles.

Kritisch bekeken is “True Blue” niet Madonna´s beste album, maar het zal wel altijd herinnerd worden omwille van de levendige, met zorg gemaakte popmagie die de wereld veroverde tijdens de zomer van 1986.

Voor haar derde plaat schreef Madonna zelf of schreef ze mee aan elk van de negen liedjes en werkte ze samen met voornamelijk Steve Bray en Patrick Leonard. Ze was ook de coproducer van “True Blue” waarmee ze weer hoger op de ladder kwam van totale muzikale controle. In sterk contrast hiermee is haar foto, een vertederend ingekleurd portret van haar profiel (gemaakt door Herb Ritts). Het is haar meest beroemde albumcover, waarmee ze nog altijd het meest mee wordt herkend.

Het eerste lied werd de tweede single, het veelal misbegrepen “Papa Don´t Preach”. Feministen en organisaties die zich bezighielden met geboortecontrole kwamen er tegen in opstand. Toch schoot het lied overal als een raket naar de eerste plaats in de hitlijsten. Het lied werd geschreven door Brian Elliot, maar Madonna schreef er nog een paar extra regels bij. “Open Your Heart” is de volgende, opnieuw een nummer 1-hit en de vierde single van het album. Dit lied werd door Madonna geschreven samen met Gardner Cole en Peter Rafelson. Eerder werd van “Open Your Heart” een demo opgenomen door de Donna Delory (achtergrondzangeres/danseres van Madonna) maar Madonna maakte er een eigen liedje van.

Madonna´s voorliefde voor het gouden tijdperk van Hollywood komt naar boven in een huldelied voor Jimmy Cagney (met een fragment uit zijn beroemde speech uit de film “Public Enemy”), gevolgd door “White Heat”; een soort van voorloper van “Express Yourself”.

Vervolgens is er de krachtige ballade “Live to Tell”, dat al een nummer 1-hit werd voor de release van het album en dat tevens diende als themalied voor de film “At Close Range” met Sean Penn. Dit is waarschijnlijk het beste lied dat ooit werd gemaakt door Madonna met Pat Leonard, hoewel deze laatste zelf “Oh Father” prefereert.

En dan is er “Where´s the Party”, een lied over het hebben van een leuke tijd, waaraan Steve Bray, Patrick Leonard en Madonna alledrie aan werkten. “Where´s The Party” is Madonna´s meest geliefde non-single lied en ze bracht het live tijdens de “Who´s That Girl” en “Blond Ambition” toernees. Hierna komt “True Blue”, Madonna´s onweerstaanbare hommage aan de meidengroepen uit vervlogen tijden. Dit lied werd de derde single van het album.

“La Isla Bonita” werd één van Madonna´s grootste internationale hits en toen ze het live bracht tijdens haar “Girlie Show”-tour reageerde het publiek zelfs extatisch.

De laatste nummers op “True Blue” zijn wat zwakker, waardoor sommige critici niet meteen warm liepen voor de plaat. “Jimmy Jimmy” is een ondermaats lied voor Madonna en “Love Makes the World Go Round” is een calypso-achtig, zeemzoeterig lied dat enkel succesvol was tijdens de live-versie ervan op “Live Aid”-evenement in juli 1985, waar bijna alles fantastisch werd gevonden.

“True Blue” is opgedragen aan Sean Penn, ´my husband, the coolest guy in the universe´.

Tracklist

1. Papa Don´t Preach
2. Open Your Heart
3. White Heat
4. Live To Tell
5. Where´s The Party
6. True Blue
7. La Isla Bonita
8. Jimmy Jimmy
9. Love Makes The World Go Round

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 24 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.