Soeur Sourire – Soeur Sourire

Wil je scoren tijdens een quiz? Vraag dan wie de eerste Belgische artieste was die een N°1-scoorde in de Verenigde Staten. Het antwoord is natuurlijk: Soeur Sourire.

Zij werd als Jeannine Deckers geboren in 1933 in België en werd de Dominicaanse zuster Luc-Gabrielle in het klooster van Fichermont. In 1963 werd ze één van de meest onwaarschijnlijke popsterren met haar liedje “Dominique”. Soeur Sourire probeerde enkel om geld in te zamelen voor haar orde en had een platenmaatschappij betaald zodat ze een plaatje kon opnemen om als cadeau te schenken. Maar toen “Dominique” over de hele wereld beroemd werd, werd ze een ster. Iedereen hield van het liedje en de meeste mensen deden geen moeite om na te gaan over wat het liedje ging. Het Nederlandstalige refrein kan enkele mensen verrassen:

Dominique, nique, nique
Trok eenvoudig er op uit
God’s naam bezong hij luid
Ieder stad en ieder oord
Hoort van hem alleen God’s woord
Hoort van hem alleen God’s woord

soeur-sourire-soeur-sourireHet lied, dat een Grammy Award won voor “Best Gospel or Other Religious Recording” was een ode aan de stichter van de Dominicaner orde en was oorspronkelijk een cadeau voor haar Moeder Overste. Diezelfde Moeder Overste moest overtuigd worden om Soeur Sourire te laten optreden in “The Ed Sullivan Show”. Moeder Overste vond dat het liedje hun stichter “te familiair en onbehoorlijk” behandelde.

Een paar jaar later veranderde Soeur Sourire haar naam in Luc Dominique en schreef ze een lied waarin ze God bedankt voor de inspiratie om de anti-conceptiepil te laten uitvinden. Haar leven eindigde tragisch nadat ze de orde had verlaten om een school voor autistische kinderen te leiden. De Belgische Staat overstelpte haar met achterstallige belastingsaanslagen voor taksen op haar inkomsten die ze aan de orde had afgegeven. Ze pleegde zelfmoord, samen met haar vriendin.

Natuurlijk lag het feit dat ze een religieuze was aan de basis van het succes van Soeur Sourire en begin de jaren 1960 was folkmuziek het dominante genre in de hitlijsten. Het album “Soeur Sourire” bevat 12 liedjes, met als enige begeleiding een gitaar en hier en daar wat achtergrondstemmen. De enige percussie is wat handgeklap tijdens “Soeur Adèle”. “Mets ton Joli Jupon” is bijna een kinderliedje en de meest religieuze liedjes zijn “Résurrection” en “J´ai trouvé le Seigneur”. “Dominique” is echter het beste liedje op dit album, samen met “Entre les étoiles”.

Tracklist

1. Dominique
2. Soeur Adèle
3. Fleur de Cactus
4. Complainte de Marie-Jacques
5. Je voudrais
6. Tous les Chemins
7. Plume de Radis
8. Mets ton Joli Jupon
9. Résurrection
10. Alleluja
11. J´ai Trouvé le Seigneur
12. Entre les Etoiles

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 28 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.