Queen – Jazz

queen-jazz Onlangs werd Queen in de UK verkozen als hét muzikale gezicht van de jaren 1970. “Jazz” is hun laatste ( studio-) album uit dat decennium. Opnieuw demonstreert Queen hun diversiteit als groep. Rock, melodieuze pop, blues, oosterse invloeden… alles is evenredig verdeeld over de 13 nummers.

Hoogtepunten zijn de singles: het rockende “Fat Bottomed Girls”, het briljant georkestreerde “Bicycle Race” en het opgewekt voortstuwende “Don´t Stop Me Now”. Maar de ballades vormen het ware hoogtepunt van dit album. “Jealousy” is Mercury op zijn best, “In Only Seven Days” behoort tot het beste wat bassist John Deacon ooit schreef. “Dreamers Ball” is alles wat zijn naam doet vermoeden: lekker dromerig en “Leaving Home Ain´t Easy” is Brian May op zijn best, zowel als schrijver als zanger.

Tussen deze ballades zorgen de energieke nummers van drummer Roger Taylor voor de adrenaline-opstoot. “Fun It” is pure funk, en een eerste stap van Queen richting dansmuziek (de jaren 1980 stonden voor de deur!). “More of That Jazz” biedt meer van het zelfde, alhoewel de medley op het eind van het nummer de sfeer jammer genoeg doorbreekt.

Het meest verrassende nummer op “Jazz” komt natuurlijk van Mercury. Opener “Mustapha” is een Arabisch gebed op muziek gezet.

Niet veel mensen weten dat Freddie Mercury, die een opleiding als graficus achter de rug had, vaak zelf de hoezen van de Queen-albums ontwierp. “Jazz” is wat dat betreft Queen´s meest beruchte album. Om “Bicyle Race” te promoten werd een wieler-wedstrijd georganiseerd met een honderdtal naakte vrouwen. Een poster daarvan werd bij dit album gevoegd, maar moest na protest van de vrouwenbeweging aangepast worden (de dames werden voorzien van bikinibroekjes).

Tracklist

1. Mustapha
2. Fat Bottomed Girls
3. Jealousy
4. Bicycle Race
5. If You Can´t Beat Them
6. Let Me Entertain You
7. Dead On Time
8. In Only Seven Days
9. Dreamers Ball
10. Fun It
11. Leaving Home Ain´t Easy
12. Don´t Stop Me Now
13. More Of That Jazz

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 27 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.