Queen – Hot Space

queen-hot-spaceHet album “Hot Space” van Queen werd in mei van 1982 uitgebracht. Vele Queen-fans beschouwen dit als het slechtste Queen-album ooit. Waarom? Vrij simpel: omdat Queen met deze plaat volledig afweek van wat tot dan toe beschouwd werd als de typische Queen-sound. Tien jaar lang was Queen een groep die het vooral gekend was omwille van het gitaar/rock-geluid, ook al heeft de groep, onder invloed van Freddie Mercury altijd zeer gevarieerde platen gemaakt. Maar begin jaren 1980 werden gitaren in popmuziek als ouderwets bestempeld. De elektronische muziek begon aan zijn opmars, en dus besloot Queen om voor het eerst in hun carrière een synthesizer te gebruiken.

Maar de grootste schok voor de Queen-fans was het feit dat de helft van “Hot Space” gevuld was met funk. Het openingsnummer “Staying Power” is een krachtige, funky song met opmerkelijke blazerarrangementen. “Dancer” is geheel wat de titel beloofd: een dansnummer van de beste soort. “Back Chat”, van John Deacon, de man die ook al “Another one bites the dust” schreef, is meer van hetzelfde, maar beter.

Het is niet echt algemeen geweten, maar Michael Jackson beweert dat de rock/funk uit “Hot Space” een zeer grote invloed had op het later dat jaar verschenen album “Thriller”.

Single “Body Language” is seks op muziek (volgens gitarist Brian May ging het nummer oorspronkelijk teveel over homoseks, en moest dat afgezwakt worden). De videoclip werd indertijd verboden op MTV wegens te gewaagd.

“Action This Day” is pure muzikale kracht, met een saxofoon als belangrijkste instrument. Met dit nummer werd de eerste funky helft van de plaat afgesloten.

De tweede drum-machine-vrije helft is meer Queen-esque, en begint met een klassieke rocksong, gevolgd door Mercury´s hommage aan de vermoorde John Lennon.

“Las Palabras de Amor” en “Cool Cat” zijn twee ballades, de laatste gezongen in de fantastische falsetstem van Mercury.

“Hot Space” sluit af met een waardig einde: “Under Pressure”, de hit-samenwerking tussen Queen en David Bowie. De overlevering leert ons dat het nummer in één dag werd opgenomen, ondanks de vreselijk moeilijke arrangementen.

Tracklist

1. Staying Power
2. Dancer
3. Back Chat
4. Body Language
5. Action This Day
6. Put Out The Fire
7. Life Is Real
8. Calling All Girls
9. Las Palabras de Amor
10. Cool Cat
11. Under Pressure

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 27 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.