Lou Reed – Ecstasy

lou-reed-ecstasy“Ecstasy” is een verrassend brutaal en kwaad album, zelfs voor Lou Reed, die zowat deze woorden introduceerde in de rock & roll meer dan dertig jaar geleden. Net zoals het briljante “New York” en “Magic and Loss” is “Ecstasy” een levendige liedjescirkel over bepaalde onderwerpen, in dit geval over het huwelijk en het einde van een liefdesrelatie.

“Ecstasy” is een plaat over rammelende relaties en voorbije liefde. De liedjes gaan over ontrouw, wantrouwen en oneerlijkheid en meer nog gaan ze over dat moment waarop een relatie keert. Zoals Lou Reed bezingt in “Modern Dance”: “It´s all downhill after the first kiss”. Doorheen een reeks gevarieerde sketches stelt Lou een vraag waarvoor hij geen antwoord heeft: wanneer wordt je geliefde je kwelgeest?

In het beste lied op het album, “Baton Rouge”, vraagt Lou: “I wonder where love ends and hate starts to blush”. Lou droomt verder over wat had kunnen zijn: twee zonen, schoonzonen, barbecues en een familiehond.

Het gespierde gitaarwerk van Lou en Mike Rathke, vervolledigd door het vloeiende basspel van Fernando Saunders, vullen de woede en de hulploosheid aan op liedjes als “Paranoia in the Key of E” en “Prism” waarin Lou het huwelijk vergelijkt met contractueel verplicht slavernij. Op stillere liedjes zoals “Tatters” en “Turning Time Around”, verandert de muzikale begeleiding en worden de snaren gebruikt in een schaarsere bezetting in liedjes over wat er is, eens de liefde over is, te begeleiden.

Het middenstuk van “Ecstasy”, “Possum Day” is een deprimerend lied over verslaafde hoeren en seksverslaafden. Lou zingt: “Don´t know why, baby, I´m still here, I´m the only one left standing, Calm as an angel”. Misschien verwijst Lou hiermee ook naar het feit dat hij er nog steeds is nu onze wereld gevuld is met popsterren-voor-één-dag en drugsdoden.

Tracklist

1. Paranoia Key of E
2. Mystic Child
3. Mad
4. Ecstasy
5. Modern Dance
6. Tatters
7. Future Farmers of America
8. Turning Time Around
9. White Prism
10. Rock Minuet
11. Baton Rouge
12. Like a Possum
13. Rouge
14. Big Sky

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 24 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.