Judy Garland – The Essential

judy-garland-the-essentialEr was een tijd waarin een verzamel-cd de titel kreeg van “Greatest Hits” of “The Best Of…”. Nu moeten ze plots allemaal de titel “Essential” krijgen. Wat betreft Judy Garland was bijna alles wat ze deed ‘essentieel’. Ze kreeg ooit de bijnaam van ’s werelds beste entertainer en hetgeen ze ons heeft nagelaten bewijst dat.

Deze cd is een verzameling van 20 liedjes die Judy opnam tijdens haar contract met Capitol Records, dat begon in 1955. Op deze verzamelaar staan niet alleen haar beste nummers, maar ook enkele minder bekende liedjes. Het lijkt alsof de samenstellers van deze verzamelaar hun best hebben gedaan om materiaal bijeen te brengen dat voorheen nog niet op een compilatie verscheen.

Alle samengebrachte nummers zijn het beluisteren waard. Er zijn de klassiekers: “Over The Rainbow”, “The Man That Got Away” en “Rock-a-bye Your Baby”, de rariteiten zoals “The Faraway Part Of Town” en minder bekende liedjes zoals “I Get The Blues When It Rains” en “I Happen To Like New York”. Samen vormen ze een interessant overzicht van wat Judy presteerde voor Capitol Records.

Nog interessanter zijn vier nummers, waarvan er twee beschreven zijn als voorheen onuitgebracht, een derde dat ook zo moeten beschreven worden en een vierde liedje dat hier in een andere versie is te horen.

“It Never Was You” werd eerst opgenomen door Judy in 1962 voor de film “I Could Go On Singing” . Maar het werd niet gebruikt toen besloten werd dat Judy het lied live zou brengen voor de release van de film. De onuitgebrachte studioversie staat op deze verzamelaar.

“Why Was I Born” is een andere versie van de opnames die Judy deed in Londen in 1960. Op de vorige versie is Judy aan het einde van het lied stil en ingetogen, op deze versie kiest ze voor een dramatisch einde.

“Happiness Is A Thing Called Joe” (wordt niet beschreven als voorheen onuitgebracht maar is dat wel) en stamt ook uit de Londense opnames van 1960. Deze versie is ongeveer 10 seconden korter dan de versie die voorheen werd uitgebracht en opnieuw klinkt Judy hier meer dramatisch.

Tenslotte is er nog het begin van “By Myself” (een lied dat ook werd opgenomen voor de fim “I Could Go On Singing”) dat verschilt bij de filmversie.

Kortom, deze verzamelaar belicht op een mooie manier het genie Judy Garland. Niet alle beste liedjes van haar repertoire staan er op, maar het is wel een bewijs dat Judy Garland altijd zal herinnerd en geliefd worden als zangeres en artieste.

Tracklist

1. Life Is Just A Bowl of Cherries
2. I Happen To Like New York
3. Comes Once In A Lifetime
4. If I Love Again
5. The Far Away Part of Town
6. Zing! Went The Strings of My Heart
7. You Go To My Head
8. The Man That Got Away (live)
9. I Get The Blues When It Rains
10. Come Rain or Come Shine
11. Any Place I Hang My Hat Is Home
12. It Never Was You (previously unreleased version)
13. Lucky Day
14. Happiness Is Just A Thing Called Joe
15. Hello Bluebird
16. By Myself
17. April Showers
18. Why Was I Born (alternate take; previously unreleased)
19. Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)
20. Over The Rainbow (live)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 23 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.