Abba – Super Trouper

abba-super-trouperAls “Voulez-Vous” het disco-album van Abba was, dan behield de opvolger “Super Trouper” (bargoens voor de grote spotlichten die ze gebruiken in hun shows) de winnende sounds van hun platen “Abba” en “Arrival” en de energie van “Voulez-Vous”. Het resultaat was één van hun beste albums.

Twee singles uit “Super Trouper” behaalden de eerste plaats in de hitlijsten. De eerste was “Super Trouper”, gezongen door Frida, die weer eens verblind zou worden op het podium door de grote spotlichten maar die daar geen probleem van maakte omdat tussen het publiek haar geliefde zat. Op de B-kant stond “Elaine”, wat jammer is, want dit lied bevat de energie van andere liedjes zoals “So Long” en “Tiger”.

De andere nummer één-hit was het weemoedige “The Winner Takes It All”, een lied waarvoor de inspiratie uit de scheiding van Bjorn en Agnetha kwam. Het lied gaat over de scheiding van het koppel en over hoe de beslissing van de rechters een soort van wedstrijd is.

De single “On And On And On” deed het ook goed, met een bonkend drumritme en heel veel synthesizers.

“Andante Andante” is een rustiger lied. In muziektermen betekent het een rustig tempo, sneller dan adagio, maar trager dan allegreto. Dit is een slow, opgeluisterd door de gebruikelijk harmonieën van de dames.

Met fanfaremuziek begint het lied “Me And I” en die muziek blijf je het hele nummer horen. Dit lied gaat over dubbelzinnige karakters die vele personen hebben, zoals Jekyll en Hyde. Eén van de beste liedjes op deze plaat, en ongetwijfeld allegretto, allegretto.

Een ander andante nummer is “Happy New Year”, over nieuwjaarsbeloften en nieuwe starten en met het idee van ´een wereld waarin elke buur een vriend is´. Het feit dat deze plaat net uitkwam in 1980 en dat Abba een groep van de jaren 1970 was, doet Agnetha mijmeren: “Wat zal er verder gebeuren, aan het eind van 1989?” Ze had het eens moeten weten…

Frida zingt het weemoedige “Our Last Summer”; een persoonlijk lied van Bjorn, over zijn mooie herinnering aan een zomer in Parijs tijdens zijn tienerjaren.

In “Lay All Your Love On Me” horen we een hint van hoe de techno in de jaren 1980 zou zijn. Het lied gaat over bezitterigheid en jaloezie. Opnieuw zeker allegretto, allegretto.

“The Way Old Friends Do” is dan weer adagio, adagio. Dit lied werd live opgenomen in het Wembley Stadium waardoor de harmonieën, het orkest en de synthesizers een diep geluid hebben.

Na veel twijfelen ging Bjorn uiteindelijk akkoord om “Put On Your White Sombrero” op plaat te zetten. Er zitten cowboy-elementen in dit lied over een persoon die denkt dat het leven als een film is en die wegrijdt in de richting van een zonsondergang op zoek naar een mooie señorita.

Tracks

1. Super Trouper
2. The Winner Takes It All
3. On And On And On
4. Andante, Andante
5. Me And I
6. Happy New Year
7. Our Last Summer
8. The Piper
9. Lay All Your Love On Me
10. The Way Old Friends Do
11. Elaine
12. Put On Your White Sombrero

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 21 juli 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.