Vidal, Gore (1925)

gore-vidalEugene Luther Gore Vidal (West Point (New York), 3 oktober 1925) is een Amerikaans schrijver, dramaticus en essayist.

Gore Vidal werd geboren in West Point, waar zijn vader Eugene les gaf in de luchtvaartkunde aan de United States Military Academy. Zijn opa was Thomas Gore, een Democratisch Senator. Vidal zelf groeide ook op in de omgeving van Washington D.C., en hielp daar zijn blinde opa met het voorlezen en als gids, en was dus al op jonge leeftijd bekend met het machtige Capitool.

In 1943, na zijn middelbare school, liet Vidal zich inschrijven als reserve bij de United States Army. Tijdens zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog, die hij doorbracht als eerste maat op een legertransportschip in de Grote Oceaan, schreef hij zijn eerste roman, “Williwaw”. De militaire roman werd een behoorlijk succes. Na de oorlog hield hij zich bezig met het schrijven van romans, essays, toneelstukken en verhalen. In 1960 zou hij ook een huis betrekken in Italië (Ravello) dat hij tot 2004 zou bezitten – de rest van de tijd spendeert hij in Los Angeles. Vidal is een erelid van de National Secular Society.

Vidal had relaties met zowel mannen als vrouwen. De schrijfster Anaïs Nin beweerde in haar biografie “The Diary of Anaïs Nin” dat ze een relatie had met Vidal, maar Vidal weerlegde dit in zijn biografie “Palimpsest”. Vidal zou ook een verhouding gehad hebben met actrice Diana Lynn en samen zouden ze zelfs een dochter hebben. Hij had een korte relatie met Joanne Woodward voor deze trouwde met Paul Newman. Newman en Woodward deelden korte tijd een huis met Vidal in Los Angeles. In 1950 ontmoette hij zijn partner Howard Austen met wie hij een lange relatie mee kreeg.

Tijdens het laatste deel van de twintigste eeuw woonde Vidal afwisselend in Italië en in California. In 2003 verkocht zijn zijn Italiaanse villa ‘La Rondinaia’ (het zwaluwnest) en verhuisde hij naar Los Angeles. Austen overleed in november 2003 en werd in 2005 begraven in een familiegraf voor hem en Vidal in ‘Rock Creek Cemetery’ in Washington, D.C.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

1 reactie to “Vidal, Gore (1925)”

 1. Gay Leuven 16 augustus 2011 at 21:25 Permalink

  Leuk geschreven! Toegevoegd aan bookmarks! :-)


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.