Tilden, Bill (1893 – 1953)

bill-tildenWilliam (Bill) Tatem Tilden (10 februari 1893 – 5 juni 1953) was een Amerikaanse tennisser die in de jaren twintig zijn hoogtijdagen beleefde. Van 1920 tot 1925 won hij de US Open zes keer op een rij. Hij heeft ook Wimbledon meerdere keren gewonnen. In die tijd was het ongebruikelijk om de hele wereld over te reizen en was dat ook niet makkelijk, daarom heeft hij niet mee gedaan met Australian Open.

Tilden wordt vermeld in het door Richard Krajicek geschreven boek “De 19 beste tennissers aller tijden en de dertien markantste spelers”.

Persoonlijk leven
Tilden werd geboren in een rijke gezin in Philadelphia dat gebukt ging onder de dood van drie oudere broers en zussen. Hij verloor zijn invalide moeder toen hij 15 was en hoewel zijn vader nog steeds in goede doen was en bleef wonen in zijn grote huis gevuld met huispersoneel, werd hij een paar huizen verder gestuurd om er bij zijn ongehuwde tante te gaan wonen. Toen Tilden 19 was, overleed zijn vader, en sukkelde hij in een depressie. Zijn tante moedigde hem aan om zijn verdriet te vergeten door te tennissen. Volgen zijn biograaf, Frank Deford, probeerde Tilden als volwassene steeds om een vader-zoon-relatie te creëren met de ballenjongens en zijn jonge tenniscollega’s, van wie Vinnie Richard de meest bekende is. Ondanks zijn vele reizen, bleef Tilden in het huis van zijn tante wonen tot op zijn 48ste. Hij had nooit seksuele relaties met vrouwen en slechts een handvol seksuele ervaringen met mannen. Toen hij 40 werd, werd hij steeds meer verwijfd, vooral in de liberale atmosfeer van Europa tijdens de jaren 1930.

Tilden dronk bijna nooit alcohol maar rookte heel veel. Ook at hij drie keer per dag enorme maaltijden bestaande uit biefstuk met aardappelen.

Seks
In november 1946 werd Tilden gearresteerd in Portage, Indiana en beschuldigd van onwelvoeglijk gedrag omdat hij seks had gehad met een 14-jarige escortjongen. Uit ijdelheid wou hij zijn bril niet dragen en ondertekende hij een bekentenis zonder deze te lezen. Hij kreeg een gevangenisstraf van één jaar, maar moest maar 7,5 maanden uitzitten. De voorwaarden die hem werden opgelegd om vrij te komen waren zo strikt dat hij bijna geen geld meer verdiende omdat hij geen privé-tennislessen meer mocht geven. Hij werd opnieuw gearresteerd in januari 1949 nadat hij een 16-jarige lifter had opgepikt. Deze jongeman had klacht ingediend tegen Tilden omdat deze hem mentaal, fysiek en emotioneel zou hebben misbruikt. Opnieuw kreeg Tilden een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan hij er 10 uitzat. Na zijn gevangenisstraf werd hij uitgesloten door de tenniswereld. Hij was niet meer welkom in grote tennisclubs en had steeds minder klanten. Charlie Chaplin hielp hem door hem de toelating te geven om zijn privé tennisterrein te gebruiken.

Volgens leeftijdsgenoot George Lott, een bekende speler en later tenniscoach aan de ‘DePaul University’, en Frank Deford, een biograaf, maakte Bill nooit avances bij zijn collega’s tennissers. Art Anderson uit Burbank, die lessen van Tilden kreeg vanaf zijn elfde, was er nooit sprake van enige seksuele avance.

Dood
Hoewel Tilden in een rijke familie werd geboren en enorme sommen verdiende tijdens zijn lange carrière (vooral tijdens zijn beginjaren op tournees) spendeerde hij ook fortuinen. Zo woonde hij bijvoorbeeld lang in een suite in een duur hotel. Een groot gedeelte van zijn inkomen gebruike hij ook om Broadway-shows te financieren die hij zelf schreef en waarin hij zelf ook optrad. Hij overleed in Los Angeles aan een beroerte.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.