The Village People

the-village-peopleThe Village People was een muziekgroep uit het tijdperk van de discomuziek, die gevormd werd in de late jaren 1970. Hoewel de groep zichzelf nooit als homoseksueel identificeerde, wendde ze zich in eerste instantie duidelijk tot een mannelijk homoseksueel publiek. Ze slaagde erin om op een succesvolle manier de belangen, het gecodeerde taalgebruik en de iconografie van de mannelijke homoseksuele subcultuur in haar muziek te vertalen, dat populair was zonder deel uit te maken van de algemeen geliefde popmuziek.

Omdat het brede publiek zich vrij onbewust was van de betekenis en suggestiviteit van de teksten en de kostuums die aansloten bij de groep, genoot het homoseksuele publiek niet alleen van de muziek zoals ze het zelf wilde, maar schiep ze ook genoegen in de ironie van een breed publiek dat op onbewuste wijze de waarden en beelden van de subcultuur omarmde.

The Village People werd opgericht in 1977 door de Franse platenproducent Jacques Morali, die de ingeving had een groep te creëren nadat hij de artiest Felipe Rose had bezig gezien, gekleed als een Indiaan, al zingend en dansend in de straten van Greenwich Village. Vandaar dus de naam van de groep.

Morali benaderde Rose met het idee om een groep op te richten en organiseerde vervolgens, samen met zijn partner Henri Belelo, een auditie voor andere zangers door reclame te maken in handelspublicaties voor “zangers met snorren”.

Alle leden van de groep traden op in kostuum om andere mannelijke archetypes te vertegenwoordigen (en, niet toevallig, mannelijk homoseksuele fantasieën): de Indiaan Rose, de bouwvakker David Hodo, de politieman Victor Willis, de soldaat Alex Briley, de cowboy Randy Jones, en de in lederen geklede motorrijder Glenn Hughes. Rose was openlijk homoseksueel, maar de andere zangers gaven nooit uiting aan hun seksuele geaardheid.

Hoe dan ook, het kernpubliek van The Village People was duidelijk homoseksueel, en hun meest succesvolle hits waren openlijk homo-erotisch.

“YMCA (1978)” bijvoorbeeld vertelde haar vermoedelijk mannelijke publiek over het genoegen om bij andere jongemannen van het YMCA (Young Men’s Christian Association) te zijn; “In the Navy (1979)” bezong de vreugde om in de marine te verblijven met andere jongemannen; enzovoort.

Andere grote hits van de groep zijn “Macho Man” (1978)”, “Fire Island (1977)”, and “Go West (1979)”. Drie van hun albums kregen goud (er werden meer dan 500.000 albums van verkocht) en vier kregen platina (er werden meer dan 1.000.000 exemplaren van verkocht).

The Village People traden ook op in een bijna geheel fictieve filmversie over hun afkomst, namelijk “Can’t Stop the Music (1980)” van Allan Carr, waarin overduidelijke homo-erotische productienummers opgenomen werden. Eén van de meest gedenkwaardige nummers speelde zich af in een sportzaal, en toonde een groot aantal gespierde mannen die op het deuntje van YMCA de “Busby Berkeley” nummers doornamen. Hoewel critici de film afbraken, verwierf het toch een bepaalde status als een campklassieker.

Verschillende van hun albums werden enkel in Europa uitgegeven, waar ze een breed en trouw publiek aantrokken. Hun derde album “Renaissance (1981)”, dat uitgegeven werd in Amerika, was een poging om zichzelf opnieuw uit te vinden als een “new wave” groep van de jaren 1980, namelijk na het afgenomen succes van discomuziek. Het album werd een commerciële flop, en the Village People gingen uit elkaar in 1986. Morali, de oprichter van de groep en creatief regisseur, overleed aan AIDS-gerelateerde ziektes in 1991.

Hoewel ze nooit echt als serieus beschouwd werden (noch op muzikaal vlak, noch op elk ander vlak), blijven the Village People toch één van de meest duurzame erfenissen uit de mannelijke homoseksuele volkscultuur van de jaren 1970. Ze kwamen weer bij elkaar in 1998, met drie van de oorspronkelijke zangers en drie vervangingen (Jeff Olson als de cowboy, Ray Simpson as de politieagent, en Eric Anzalone als de stoere motorrijder). Ze treden nog steeds op met hun oude nummers alsook met nieuw materiaal.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.