Stipe, Michael (1960)

michael-stipeMichael Stipe is al meer dan twintig jaar lang de leadzanger, tekstschrijver en componist van de succesvolle rockband R.E.M. Eén van zijn bekendste nummers is “Losing My Religion”. Hij is ook betrokken in de filmwereld en heeft zijn eigen productiemaatschappijen.

Als kind van een officier in het leger, John Michael Stipe, verhuisde Michael heel wat. Hij werd geboren in Decatur, Georgia (Verenigde Staten) op 4 januari 1960. Hij groeide op in legerbasissen in de Verenigde Staten en Duitsland. Zijn middelbare schooljaren bracht hij door in Illinois.

Michael keerde in 1978 terug naar zijn geboortestaat om er te studeren aan de University van Georgia. Daar ontmoette hij Peter Buck, Mike Mills en Bill Berry die net als hem fans waren van alternatieve muziek. Binnen het jaar gaf het viertal hun studies op en begonnen ze aan een carrière met hun rockband R.E.M.

Ze begonnen met een concerttournee en in 1980 verscheen hun eerste single: “Radio Free Europe”. Door het succes van deze single (dankzij universiteitsradio’s) kregen ze een platencontract. Hun eerste album “Murmur” werd in 1983 door “Rolling Stone Magazine” tot album van het jaar verkozen.

De kracht die van Michael uitgaat tijdens optredens droeg bij tot het succes van R.E.M. Hij legde contact met het publiek en had een grenzeloze energie. Meestal blies hij zijn vaak donkere teksten zo hard in de microfoon dat ze nauwelijks verstaanbaar waren.

Naast componeren en optreden, regisseerde Michael verschillende muziekvideo’s voor R.E.M. en had hij zijn zeg over de opmaak van hun albumcovers.

Voor een rockband bestaat R.E.M. al heel lang. Tegen 2003 hadden ze bijna twintig albums opgenomen en er wereldwijd bijna vijftig miljoen exemplaren van verkocht. Michael ontvangt altijd lof voor zijn teksten (die als erudiet en onvatbaar beschreven worden). Enkele van zijn composities weerspiegelen zijn eigen zorgen over sociale, politieke, ethische en milieukwesties.

Het drieste podiumpersonage van Michael staat in fel contrast met zijn eigen gedrag. Hij houdt er niet van om over zijn privé-leven te praten met de media en hij weigerde heel lang om reageren op de speculaties over zijn seksuele geaardheid. In de vroege jaren 1990 weerlegde hij de roddels als zou hij besmet zijn met HIV. Enkele jaren later zei hij dat hij zich aangetrokken voelde tot zowel mannen als vrouwen. In 2001 omschreef hij zichzelf als een homo-artiest en nog wat later vertelde hij dat hij een relatie had met “verbazingwekkende man” (wiens naam hij niet prijsgaf).

Michael heeft twee filmmaatschappijen opgericht, C-Hundred (New York) en Single Cell Productions (Los Angeles), die low-budget films maken. Sinds 1997 is Michael de producent van een dozijn films. De meest succesvolle tot nu toe was ongetwijfeld “Being John Malkovich (door Spike Jonze), een film die genomineerd werd voor een Oscar.

Eén van Michaels meest recente films is “Saved!” door Brian Dannely. Deze film is een komedie over een christelijke middelbare school waar een meisje aan haar geloof begint te twijfelen als haar “perfect christelijk vriend” onthult dat hij wel eens homo zou kunnen zijn. Deze film is een evenwichtig portret van wat religie zou moeten zijn: verdraagzaamheid en vriendelijkheid verkondigen. Deze beschrijving past goed bij de filosofie van Michael zelf: “Bijna alles wat ik ooit heb gedaan, deed ik uit idealisme.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 10 oktober 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.