Springfield, Dusty (1939-1999)

dusty-springfieldDusty Springfield werd één van de meest bekende Britse vrouwelijke rocksterren uit de jaren 1960, één van de meest prominente blanke soulzangeressen ooit, en een enorm grote invloed op latere zanggeneraties. Springfield, die nu genoemd wordt als één van de grootste stemmen uit de popmuziek, was lange tijd een icoon van de holebicultuur.

Ze werd geboren als Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien in Londen op 16 april 1939, en werd opgevoed in Rooms-katholieke kloosterscholen. Als tiener was ze “het lelijke eendje met de bril”.

Ze voegde zich bij haar broer Tom in een volksorkestje, de Springfields. Ze werden het meest populaire bandje in Engeland voor de komst van de Beatles. In 1962 werden de Springfields met Silver Threads and Golden Needles de eerste Britse groep die een top-20 hit scoorde in de Verenigde Staten.

Geïnspireerd door de muziek van Amerikaanse meidengroepen, verliet Dusty de Springfields en begon een solocarrière. Ze schakelde over van haar “gezonde” Springfields-stijl naar een meer trendy Queen of the Mods stijl (Modekoningin), met modieuze kledij, excessieve wijd uitstaande haarstijlen, en felle zwarte mascara.

In 1964 maakte haar eerste solo-opname “I Only Want to Be with You” haar tot de eerste Britse invasieartieste die de Amerikaanse hitlijsten binnendrong in het spoor van de Beatles. Springfield werd bekend bij een breder publiek door Amerikaanse soul en Britse standaarden te mixen op haar tweede album, “Ev’rything’s Coming Up Dusty” (1965).

Haar grootste hit, het melodramatische “You Don’t Have to Say You Love Me” (1966), werd een groots succes aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar in deze periode werd de Modekoningin steeds meer tot een vrouwelijke travestiet. Ze beweerde dat ze haar make-uptechnieken leerde van vrouwenimitatoren — naarmate haar kapsels en jurken er steeds meer en meer over gingen.

Terwijl haar kitscherige uiterlijk en haar emotioneel overdreven opnames van Italiaanse ballades (gekalfaat met Engelse teksten) haar tot een cultfiguur maakten bij holebifans, leek Springfield op stijlvlak de teugels kwijt te zijn, tot ze in 1968 haar album “Dusty in Memphis” uitbracht, dat opgenomen werd met de zittingmuzikanten van Atlantic Records die meespeelden op veel van de soulplaten van dat decennium.

Hoewel het album de hit “Son of a Preacher Man” bevatte dat lange tijd beschouwd werd als een meesterwerk, was deze geperfectioneerde en prachtig uitgewerkte plaat vóór op haar tijd, en werd het bij haar uitgave een commerciële blunder.

In 1971, toen Springfield gefrustreerd en depressief rondliep door de richting die haar carrière opging en door de pers die haar op de hielen zat, zette ze de opmerkelijk moedige, doch ook zelfvernietigende stap om openlijk uit te komen als ”biseksueel”, hoewel ze, zoals recente biografieën in detail uitleggen, ze in feite lesbisch was.

Ze verhuisde naar Los Angeles en verdween zo goed als uit de kijker, aangezien haar leven en carrière helemaal overhoop lagen. Op aandringen van de Pet Shop Boys, hervatte ze in 1986 haar opnames, en werkte ze met hen samen aan de wereldwijde hit “What Have I Done to Deserve This?”.

Met haar comeback keerde ze terug naar Engeland, waar ze vereerd werd als een popheldin, en een middelmatig succesvol album maakte, “Reputation” (1990), geproduceerd door de Pet Shop Boys.

In 1995, toen ze bezig was met de opnames van wat haar laatste album zou zijn, “A Very Fine Love”, werd ze getroffen door borstkanker.

Kort na haar dood op 2 maart 1999, werd Dusty Springfield, weliswaar laattijdig, ingehuldigd in de Rock and Roll Hall of Fame, en ontving ze het onderscheidingsteken Order of the British Empire van Queen Elizabeth II.

Op haar begrafenis somde Pet Shop Boy Neil Tennant haar leven en carrière op gevatte wijze samen: “ze was te gek, en omwille van haar muziek zal ze dat ook altijd blijven”.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

1 reactie to “Springfield, Dusty (1939-1999)”

 1. Simon Bell 22 december 2009 at 12:22 Permalink

  The picture you are using is not Dusty Springfield. It is Katy Setterfield, taking part in a BBC series where she won the series with her tribute to Dusty.


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.