Scott, Randolph (1898 – 1987)

randolph-scottRandolph Scott (23 januari 1898 – 2 maart 1987) was een Amerikaans film acteur. Zijn actieve filmcarrière liep van 1928 tot 1962.

Scott heeft in vele filmgenres gespeeld; sociale drama’s, thrillers, komedies, westerns, musicals, avonturenfilms, oorlogsfilms, en zelfs in enkele horrorfilms en fantasyfilms. Het bekendst echter is hij als de lange antiheld uit de westerns. Hij verscheen in meer dan 100 films. Daarvan zijn meer dan 60 westerns. Daarmee overtreft hij ‘de’ westernheld John Wayne.

Scott heeft in zijn meer dan dertig jaren durende carrière met vele bekende regisseurs gewerkt, onder wie Michael Curtiz, King Vidor, Fritz Lang, Sam Peckinpah, Henry Hathaway en Budd Boetticher. De door door Boetticher geregisseerde films (zie hieronder) waren klassieke westerns, waarin Scott de stoïcijnse, eenzame en door het leven gelouterde revolverheld speelt.

 • “Seven Men from Now” (1956)
 • “The Tall T” (1956)
 • “Decision at Sundown” (1957)
 • “Buchanan Rides Alone” (1958)
 • “Westbound” (1958)
 • “Ride Lonesome” (1959)
 • “Comanche Station” (1960)

In deze films wordt de natuurlijke entourage gevormd door de ruige landschappen van de Californische Sierra’s. Bekende slechteriken die daarin als tegenspelers fungeerden waren Richard Boone in “The Tall T”, en Claude Akins in “Comanche Station”.

Daarnaast heeft hij met vele vrouwelijke sterren gewerkt, waaronder Shirley Temple, Irene Dunne, Mae West, Marlene Dietrich, Ginger Rogers en Virginia Mayo.

Seksuele geaardheid
Hoewel Scott beroemd was als filmacteur, slaagde hij er in om zijn privéleven verborgen te houden. Hij was nauw bevriend met Fred Astaire en Cary Grant. Hij ontmoette Grant op de set van “Hot Saturday” en kort daarna gingen ze samen wonen in een strandhuis in Malibu. Dit huis werd bekend onder de naam ‘Bachelor Hall’. Biograaf Robert Nott schreef: “Ze leefden ongeveer tien jaar samen. Ze deden dit omdat ze vrienden waren en omdat ze wilden besparen op woonkosten (ze waren beiden beruchte gierigaards)”. Scott deelde ‘Bachelor Hall’ twaalf jaar met Grant en er waren geruchten dat ze een relatie met elkaar hadden en dat de naam ‘Bachelor Hall’ en dat de parade van vrouwen die bij hen op bezoek kwamen deel uitmaakten van een plan van de filmstudio om hun waardevolle acteurs van een publiek schandaal te vrijwaren.

In zijn boek “Cary Grant: Grant’s Secret Sixth Marriage”, beweert Marc Eliot dat Grant een seksuele relatie kreeg met Scott nadat ze elkaar hadden ontmoet op de set van “Hot Saturday’. In “Hollywood Gays” haalt Boze Hadleigh, auteur van verschillende boeken over de homoseksualiteit van beroemdheden, verschillende keren de homoseksualiteit van Scott aan. Hij citeert de homoseksuele regisseur George Cukor die het had over de homoseksuele relatie tussen de acteurs: “Oh, Cary wou er niet over praten. Hij wou enkel zeggen dat ze samen enkele mooie films hadden gemaakt. Maar Randolph heeft hun relatie toegegeven.” Volgens het boek van William J. Mann, “Behind the Screen: How Gays and Lesbians Shaped Hollywood, 1910-1969”, bracht fotograaf Jerome Zerbe drie “gay” maanden door in de filmkolonie en maakte hij foto’s van Grant en Scott “die duidelijk maakten dat ze lid waren van de homoscène”. In 1995 publiceerde Richard Blackwell zijn biografie “From Rags to Bitches” waarin hij verklaarde dat hij een minnaar was geweest van zowel Grant en Scott.

In 1944 besloten Scott en Grant om niet langer samen te wonen maar ze bleven de rest van hun leven nauw bevriend met elkaar. Grant bleef beweren dat hij “niets tegen homo’s had, maar dat hij er zelf geen was”. De geadopteerde zoon van Scott, Christopher, schreef na de dood van zijn vader het boek “Whatever Happened to Randolph Scott?” waarin hij de homoseksuele geruchten weerlegde. Budd Boetticher, regisseur van de meeste films met Scott, zei het volgende over die geruchten: “Nonsens”.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.